(Hamar Dagblad)

Lørdag er det et år siden Ikea Ringsaker åpnet døra. For Ikea-paret Olle Johansson og Tina Helgesen Skjønsbyhagen ble det en stor forandring i livene deres.

Egen sjargong

– Vi har en egen Ikea-sjargong som man får automatisk når man jobber i Ikea-systemet, som vi nok også bruker på privaten, sier Olle på bytte-retur-avdelingen og samboer Tina på stueavdelingen.

Han er fra Skara i Sverige og hun har røtter fra Biri. De møttes på Ikea Furuset og ble kjærester. Da Ikea skulle åpne i Ringsaker for et år siden, valgte de å flytte sammen nordover. Paret angrer ikke.

– Det beste vi har gjort! Her er tempoet lavere og innlandsfolk er mer positive og hyggelige, sier Olle og titter bort på Tina.

– Og hverdagen går bra, for vi har fått nokså synkronisert turnus, sier Tina.

Inne i varehuset ruller Abel Nøttåsen rundt sammen med gammeltante Therese Lie – på leting etter nye spennende møbler i varehuset:

– Det ble mer lettvint etter at Ikea kom hit. Jeg er her ofte, men kanskje ikke så ofte som jeg trodde da jeg fikk høre at Ikea skulle komme hit, sier Lie.

Handlet mer

Varehussjef Jens Listrup hos Ikea Ringsaker er på sin side svært fornøyd etter et års drift. Og selv om Ikea-systemet ikke går ut med lokale omsetningstall, så gir han oss litt innblikk i hvordan trafikken har vært for det lokale varehuset:

– Vi lagde noen kalkyler før vi åpnet. Vi trodde vi skulle få en million besøkende, og at vi skulle ha besøksgrupper med et snitt på 2,1. Det vil si at mange besøker senteret som en familie. Med 2,1 i snitt skulle det lede til i underkant av en halv million betalende kunder. Vi nådde ikke millionen, for vi kommer trolig til å lande på 930.000 på ettårsdagen. Men: Gruppetallet viste seg å være 1,9. Slik at antallet betalende kunder, som vi lever av, har vært større enn forventet. Slik sett så har Ikea i Nydal innfridd forventningene.

På åpningsdagen var antall ansatte 211.

– Under siste sjekk denne uken så hadde vi 243 på lønningslisten, og vi har blitt 11 nasjonaliteter.

– Noe som skiller Ikea Ringsaker fra de andre?

– Unikt for Ringsaker er en ørelappstol, som heter Strandmon. Den selger vi vanvittig mye av, uten at vi helt aner hvorfor den er så populær her i Innlandet, sier Listrup, som lover lokketilbud og mange aktiviteter på varehuset på ettårsdagen.