Kraftgigantene satte rekord da de slo seg sammen

Artikkelen er over 1 år gammel

Med en totaltransaksjon på 90 milliarder kroner satte Eidsiva Energi og Hafslund E-CO norgesrekord da de slo sammen kraftvirksomhetene mandag.

DEL

Sveip bildene over for å se flere motiver.

Høytidelig stemning inne på et konferanserom på Scandic Hamar under den ekstraordinære generalforsamlingen i Eidsiva:

– En milepæl som endelig er nådd. Vi har jobbet systematisk mot dette i et år. Først og fremst kjenner jeg på en stor glede. Det er jo den største ikke-offshore-relaterte transaksjonen i Norgeshistorien, sier konsernsjef Øistein Andresen i Eidsiva Energi.

Konsernsjef i Hafslund E-CO, Finn Bjørn Ruyter, kjente også på alvoret før sammenslåingen ble enstemmig vedtatt og offisielt fullført:

– En veldig stor dag, og ja, dette er en veldig stor sammenslåing. Dette har vi jobbet lenge sammen med Eidsiva for å få til. Endelig er vi i gang, men det er nå jobben begynner.

Mer kompetanse

En totaltransaksjon på 90 milliarder kroner er gjennomført.

Hafslund Eco blir eier av 50 prosent av aksjene i Eidsiva Energi, mens nåværende eiere kommer til å eie de resterende aksjene gjennom holdingselskapet Innlandet Energi Holding.

– Hva vil skje med selskapet etter dette, Andresen?

– Eidsiva vil bestå og bli dobbelt så stort. Det store nye felles nettselskapet skal fortsatt ha hovedkontor på Hamar. Og Eidsiva blir fortsatt en stor aktør og eier i vannkraft. Eidsiva som selskap har aldri eid så mye vannkraft som vi kommer til å eie i årene framover.

– Hva slags muligheter åpner sammenslåingen for?

– Vi kan bygge sterke fagmiljøer og få mye ny kompetanse innenfor mange områder, og det åpner for at vi kan finne forretningsmuligheter utenfor kjernevirksomheten. I tillegg til at vi kan ivareta de virksomhetene vi har i dag på en god måte, sier Andresen.

– Hvilken logo virksomheten har eller hva slags eierskap som ligger bak blir stadig mindre viktig for oss som jobber med kraft. Vi ser at det å være med i større enheter er det som betyr noe. Å bygge større kompetansemiljøer for å få til mer. Det kommer også mye ny og spennende teknologi som man må være større for å utnytte fullt ut. Men ruller du ut nye løsninger på små selskaper med færre kunder, så blir dette veldig dyrt. Større enheter er rett og slett mer kostnadseffektivt, supplerer Ryter.

Styreleder Pål Egil Rønn er glad for at sammenslåingen nå er gjort:

– Det er ganske spesielt at vi har klart å realisere dette prosjektet her. Vi har veldig troen på at dette blir veldig verdiskapende for de aktørene som går inn i det. Og at denne sammenslåingen skal bli bra for nettkunder, for dem som skal kjøpe strøm og for Innlandet som region.

– Også er det et stort mål at mange innlendinger blir engasjert i det nye sammenslåtte selskapet.

Spesiell dag

For styrenestleder Sigmund Thue var den en ekstra spesiell dag. Han gikk inn i Eidsiva da selskapet slo sammen kraftselskapene Lillehammer og Gausdal Energiverk AS og Hamar-regionen Energiverk AS (HRE) i 2000.

Nå blir han med på nok en utvidelse:

– En naturlig utvikling. Det er mye som tyder på at det er lønnsomt å være noe større, i alle fall på nettsiden. For man har en situasjon der de små selskapene har vanskeligheter med å oppfylle kvalitets- og kompetansekravene. Med sammenslåingen blir Eidsiva nå Norges største og mest rasjonelt drevne energiselskap. En fordel for eierne og for regionen, sier Thue.

Han er glad for at man begynte å slå sammen de små kraftselskapene:

– Man var veldig forutseende, for det var ikke så mye krysseierskap over fylkesgrensene. Derfor var det å slå sammen HrE og LGE en dristig beslutning. Lillehammer var lillebror og tyngdepunktet havnet i Hedmark. Men det har aldri vært en problemstilling som har hemmet utviklingen. Dette er det eneste vellykkede «grenseoverskridende» prosjektet imellom Hedmark og Oppland. Eidsiva er et lysende eksempel, ellers har det jo vært mye strid, og det vet jeg av erfaring fra å ha sittet i styrene i Sykehuset Innlandet (red.anm. nestleder) og Høgskolen i Lillehammer, sier Thue og smiler.

– Ikke redd for å miste den lokale identiteten når selskapet vokser?

– Nei. Problemet i Norge har vært at distriktene har mistet hovedkontorer til store selskaper til hovedstaden, og så har det havnet i København og neste år i London. Man har blitt «filialisert».

– Erfaringen er at der hvor virksomheter har sitt hovedkontor, skjer det knoppskyting. Så det å få hovedkontoret i Hamar har vært og vil fortsatt være en stor fordel for denne regionen.

Det nye Eidsiva

Transaksjonen vil føre til endringer i Eidsiva Energi. Vannkraften blir fortsatt en viktig del av Eidsiva, men blir håndtert som en eierpost (42,8 prosent) gjennom et eierskap i E-CO Energi. Andre viktige eierposter som skal ivaretas er Innlandskraft, Elsikkerhet Norge, Hafslund Ny Energi, Laje og Moelven Industrier.

Nettselskapene Hafslund Nett og Eidsiva Nett fusjoneres fra nyttår, og gjør Eidsiva til eier av Norges største nettselskap, med nesten 900.000 kunder.

Bioenergi og Bredbånd fortsetter som virksomhetsområder i Eidsiva Energi som i dag.

Kilde: Eidsiva


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken