Kan bli årets teknologigründer

KAN VINNE: Siv Hilde Houmb kan bli «Female Entrepreneur  2017».

KAN VINNE: Siv Hilde Houmb kan bli «Female Entrepreneur 2017». Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Siv Hilde Houmb er med i konkurransen om å bli årets kvinnelige teknologigründer.

DEL

Veldre-kvinnen Siv Hilde Houmb har etablert selskapet Secure-NOK, som har kontorer i Hamar, i Stavanger og i Houston. Hun utviklet en programvare mot cyberangrep som får mye oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt.

Nå er hun blant de tre finalistene som kan bli «Female Entrepreneur 2017» – en pris som er rettet mot teknologi, og bak denne prisen står Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge.

Siemens kunde

– Inspirerende å bli nominert sammen med to andre sterke kandidater. Personlig er jeg ikke så glad i oppmerksomhet, men det er fint å få vist fram at det finnes kvinnelige gründere også i regionen vår, sier Houmb og smiler.

Cyberangrep har blitt løftet opp på dagsordenen i forbindelse med valget i USA og i forbindelse med hackeskandaler i Norge og Europa.

Mens det i media har vært mye søkelys på hacking av datamaskiner, har Houmbs selskap har laget en programvare som oppdager og forhindrer slike angrep på kritisk infrastruktur. Den spesiallagede løsningen fra Hamar brukes til å beskytte kontrollsystemer i for eksempel olje og gass- eller kraftindustrien, og kan sågar brukes til lysmaster på stadioner.

– I mange systemer, som man tidligere har regnet for å være isolert og som ikke kommuniserer med omverdenen, så har man ikke bygget inn sikkerhet. Men når man plutselig kobler disse opp mot andre systemer, så kan det oppstå problemer, forklarer Houmb, som hadde ti år bak seg som etisk hacker før hun begynte arbeidet med sikkerhetsløsningen.

– Hvordan står det til med sikkerhetstankegangen hos oss i Norge?

– Vi er litt på hæla.

Derfor ser Secure-NOK et stort marked. Produkter er ferdigutviklet og selskapet har tre patentsøknader inne. Nå rettes søkelyset mot Europa, USA og Saudi-Arabia.

– Vi har mange kunder i Norge og USA. PÅ verdensbasis har vi fått en stor partner i tyske Siemens, som vil bruke våre produkter på controllere, skjermer, industrielle datamaskiner og nettverksutstyr.

Selskapet har gått fra 1,2 ansatte (Siv og søsteren Liv Elin) til ni personer.

– I løpet av året må vi greie å bli mellom 20 og 25 ansatte for å møte det vi ser av salgsmuligheter. Vi er nødt til å skalere opp, for vi skal greie å selge for 100 millioner kroner i løpet av fem år.

Kvinnedagen

Houmb konkurrerer mot to andre kvinner som har laget en robot for kundedialog og et pulver som kan brukes til å legge slitesterkt, lettere og mer miljøvennlig belegg på overflater.

– Årets finalister har utviklet teknologiske løsninger som svarer på et markeds- eller samfunnsbehov, sier Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartsbedrifter i Innovasjon Norge.

– Dette er gründere som kan skape nye arbeidsplasser, konkurrere internasjonalt, og gjøre Norge bedre rustet til å møte den teknologiske revolusjonen vi står ovenfor.

Prisen deles ut på selve kvinnedagen, 8. mars. Og vinneren mottar hele 500.000 kroner som skal brukes til videreutvikling av selskapet.

Hun får også en profesjonell mentor eller akseleratorprogram, avhengig av hva som er best egnet for selskapet.

Female Entrepreneur

Prisen deles ut for 8. gang i 2017, og for første gang i Trondheim.

Til og med 2015 het prisen Årets gründerkvinne.

For å søke må bedriften representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede med internasjonalt vekstpotensial.

For å vinne skal gründeren kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell som evner å inspirere flere kvinner til å satse på teknologiske vekstbedrifter.

Årets hovedjury består av Katinka Greve Leiner, Direktør FERD Sosiale Entreprenører, Shazad Rana, gründer og teknologidirektør i Microsoft, Pål T. Næss, direktør for gründer og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge, og Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge.

Artikkeltags