Det er bortimot skyttergravskrig på Facebook mellom ja- og neisiden i det betente spørsmålet om Innlandet skal deles eller ikke. 10. februar åpner den digitale avstemningen, og en stor meningsmåling viser at folket er delt, og at mange er i tvil.

Mandag kveld har Østlendingen, Oppland Arbeiderblad og GD en samsending fra Lillehammer der vi skal prøve å gjøre bildet noe mer oversiktlig.

– Vi ser at meningsutveksling på sosiale medier til dels er ganske polarisert, så vi håper at vi kan bidra til en hakket mer nyansert debatt, sier programleder Reidar Kjæstad.

Korona-oppladning

Kjæstad har ladet opp hjemme med korona, og møter smittefri og optimistisk til debatt mandag kveld.

– Per nå er det bare litt tørrhoste igjen, og jeg er direkte selskapssjuk etter en uke i isolasjon, så dette blir stas. Forhåpentligvis klarer vi å gjøre folk litt mer opplyste, slik at de kan ta det valget de mener er rett.

I debatten, som går fra toppetasjen på fylkeshuset på Lillehammer, blir det politikere, men også næringsliv, høgskole og ungdommen får slippe til med sine meninger.

– Vi har ikke lagt opp til noen massemønstring av politikere, de har mange arenaer der de får sagt sin mening, men vi ønsker også å slippe til vanlige folk, sier Kjæstad.

Dette tror han folk lurer på

Nær sagt selvfølgelig kommer mannen som har fått æren, eller skylda, for at det i hele tatt ble en folkeavstemning, Erik S. Winther, for å fortelle hvorfor han gjorde som han gjorde.

– Det gikk et lite sus gjennom redaksjonen da nyheten kom om at det blir folkeavstemning. De fleste av oss trodde nok dette var avgjort og vi ble overraska, men samtidig så vi at det vil være mye å jobbe med journalistisk framover, sier Kjæstad.

– Hva tror du folk lurer mest på i forkant av folkeavstemningen?

– Jeg tror folk lurer veldig på hva vi vil vinne og hva vi vil tape på å dele oss. Både økonomisk og demokratisk, svarer Kjæstad.

Debatten kan du se på ostlendingen.no mandag klokken 18.30.