Skal arrangere VM og EM i fluefiske: – Dette blir store greier!

FISKEELDORADO: Fra norgescup i Glomma i år. Pia Clarholm er landslagsutøver i fluefiske og vil for første gang gang kunne fiske i VM for damer i Stor-Elvdal og Rendalen i juli neste år.

FISKEELDORADO: Fra norgescup i Glomma i år. Pia Clarholm er landslagsutøver i fluefiske og vil for første gang gang kunne fiske i VM for damer i Stor-Elvdal og Rendalen i juli neste år. Foto:

– Dette blir store greier! Både verdensmesterskap og europamesterskap i fluefiske til Stor-Elvdal og Rendalen 6. – 12. juli neste sommer, sier Morten Gustu i arrangementskomiteen.

DEL

Både VM for damer og EM i fluefiske arrangeres gjennom et samarbeid mellom de to kommunene i juli 2020.

Fiskere i verdensklasse

Da vil internasjonale fiskere i verdensklasse bli kjent med Glomma, Atna, Mistra og Storsjøen i Østerdalen. Men først skal NM nå i september gjennomføres, også det med internasjonal deltakelse.

– Som en oppvarming til EM- og VM-konkurransene neste år, vil Stor-Elvdal og Rendalen arrangere et utvidet NM i fluefiske hvor det åpnes opp for internasjonal deltakelse. Så snart norgesmesterskapet er over vil arrangementet evalueres nøye med tanke på at ting må ganges opp i volum for å håndtere de store mesterskapene i juli 2020, sier Gustu.

Han legger til at logistikken er en utfordring, og det meste av overnatting på hoteller og camping i begge vertskommunene vil bli tatt i bruk.

– Her vil det dryppe betraktelig på servicenæringene i begge kommuner over tid. Det er jeg helt sikker på, sier Gustu.

ARRANGEMENTSLEDER: Morten Gustu er leder i arrangementskomiteen for VM og EM i fluefiske i Stor-Elvdal og Rendalen i juli neste år.

ARRANGEMENTSLEDER: Morten Gustu er leder i arrangementskomiteen for VM og EM i fluefiske i Stor-Elvdal og Rendalen i juli neste år. Foto:

Godt i gang

Glomma fiskeforening, Storsjøen fiskeforening og Norske Konkurransefluefiskeres Forbund (NKFF) har kommet godt i gang med planleggingen av mesterskapene, i tett samarbeid med interessenter i regionen.

– At historiens første VM for kvinner blir arrangert i Norge og i Østerdalen, er vi riktig stolte av. Det norske damelandslaget har deltatt i EM-konkurranser siden 2014, og de har gjort seg godt bemerket i en ellers mannsdominert sport, sier Cato Vivelid Nilssen i NKFF.

Hovedsetet for mesterskapene vil være Storstua på Koppang. Utøverne vil bli forlagt på Koppang og Åkrestrømmen. For en god gjennomføring i henhold til regelverk vil mesterskapene kreve støtte og bidrag av mange frivillige.

Fiske i elv og vann

– Fisket vil være i henhold til FIPS-Mouche sitt regelverk og bestå av fem økter. Det skal konkurreres i både elv (Atna, Glomma og Mistra) og vann (Storsjøen). I juli i år ble det blant annet arrangert norgescup i fluefiske her, så flere av dem som skal konkurrere nå i NM har allerede fått prøve ut forholdene. Fisket vil gi utøverne ulike utfordringer, sier Vivelid Nilssen som allerede har besøkt disse vassdragene flere ganger.

Til VM Kvinner og EM forventes de fremste konkurransefluefiskerne på internasjonalt nivå å være til stede. Arrangørene regner med mellom 140–190 utøvere til regionen i forbindelse med mesterskapene. Det kommer minimum seks nasjoner til VM for kvinner og opptil 18 nasjoner til EM. Hvert lag består av 5–8 personer.

FIPS-Mouche har eksistert i 30 år og er det internasjonale forbundet for sportsfluefiskere verden over. Forbundet har 40 medlemsnasjoner, og opp igjennom historien er det blitt kåret 84 mestere i ulike klasser. Årets europamesterskap ble avholdt i Montenegro i juli i år og hadde 20 deltakende nasjoner.

Artikkeltags