Ryktene gjør at Jemtland-saken blir enda vondere

LETER FORTSATT: Det letes fortsatt etter den savnede 36 år gamle Janne Jemtland som har vært savnet siden 29. desember.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

LETER FORTSATT: Det letes fortsatt etter den savnede 36 år gamle Janne Jemtland som har vært savnet siden 29. desember. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Janne Jemtlands forsvinning er blitt en nasjonal sak. Det er likevel lokalt den vekker mest følelser og spekulasjoner.

DEL

KommentarVi kan ikke engang tenke oss hvor vondt det må være for Janne Jemtlands familie og venner å vente på svar. Godt over en uke er gått siden 36-åringen forsvant. Blodfunnene to forskjellige plasser gjør at politiet ikke bare kaller det en forsvinningssak, men også en kriminalsak.

Frykten er naturligvis at Janne Jemtland har vært utsatt for noe – og at hun ikke lenger er i live.

Erfarne kriminaletterforskere synes saken er merkelig. Tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, får for eksempel ikke blodsporene til å stemme.

«Blodsporet gjør denne etterforskningen enda mer krevende. Når dette ble kjent, begynte jeg virkelig å lure», sier han til Østlendingen.

Mange rykter

Og det er ikke bare erfarne kriminaletterforskere som grubler og lurer; det gjør også folk flest. Det er ganske naturlig at vi mennesker lager egne teorier rundt hva som kan ha skjedd når slike saker dukker opp.

Problemet oppstår når vi deler våre spekulasjoner og teorier med andre – og disse raskt går over til å bli rykter. Dette skjer ikke bare ansikt til ansikt, men også via sosiale medier.

Det svirrer mange rykter i Ringsaker-samfunnet nå. Om hva som skal ha blitt gjort og sagt – eller hva som ikke er gjort eller sagt. «Rykter har aldri eller i alle fall veldig sjelden bidratt med noe positivt. Hvis noen har noe å dele så skal det deles med politiet», sier ordfører Anita Ihle Steen, som ber sine egne innbyggere om heller å spre varme og medfølelse.

Slik situasjonen er nå, og slik ryktene løper, er det fornuftig om alle går i seg sjøl og tar til seg ordførerens råd:

Vet du noe som kan være det minste interessant for politiet, ta kontakt med dem. Er det kun dine egne spekulasjoner, hold dem for deg sjøl.

Må evalueres i ettertid

Politiets jobb er vanskelig. Og verre og verre blir det for hver dag som går. Per nå skal politimyndighetene kun tenke på én ting: Å finne Janne Jemtland.

I ettertid vil det imidlertid være nødvendig å gå politiarbeidet etter i sømmene.

Flere spørsmål trenger svar. Det viktigste vil trolig bli å evaluere den første savnetmeldinga som kom inn dagen etter at Jemtland forlot sitt hjem. Hvorfor ble ikke denne tatt på alvor? Hvorfor gikk det ytterligere ett døgn før politiet iverksatte leting?

Bevis kan forsvinne

I kriminalsaker er de første timene og døgnene svært avgjørende, og det er til å undres over at politiet ikke reagerer raskere på at en bekymringsmelding fra en ektemann som har opplevd at kona har forsvunnet ut i en kjølig vinternatt.

«Hvis de ikke finner flere svar denne uka, kan etterforskningen bli ekstremt krevende. Faren for at viktige bevis forsvinner øker», sier Finn Abrahamsen.

Ytterligere Kripos-personell er kommet til Ringsaker, og politiet jobber bredt. For hele Ringsakers del, og særlig for familie og venner, må vi krysse fingrene for en snarlig løsning på forsvinningsgåta.

Inntil da er det å være gode medmennesker det beste vi kan gjøre.

Artikkeltags