Espen Selvik fra Bergen har dirigert store orkestre over hele verden, i tillegg til å jobbe som komponist, forfatter og musikkanmelder i Bergens Tidende og Dagbladet.
Men den siste tida har han også inntatt dirigentrollen for Jømna/Heradsbygd Musikkforening. Og det har utløst sterke følelser for bergenseren.
– Jeg er veldig historieinteressert, og krighistorien i Elverum har alltid fascinert meg. Men også historien Elverum bærer på ellers, som formidles både gjennom Glomdalsmuseet og Skogmuseet.
– Det er spennende steder å besøke, og de formidler viktige verdier i Norge, som er i ferd med å forsvinne litt andre steder, sier Espen ivrig.
Hedres med musikk
– Men når det gjelder den lokale krigshistorien, er jeg bare blitt mer og mer opptatt av den, jo bedre kjent jeg er blitt med både stedet og menneskene her det skjedde, påpeker han.
Den bereiste dirigenten hadde lest mye om krigsutbruddet fra før, og sjølsagt sett storfilmen Kongens Nei. Men i julen så han filmen på nytt, etter å ha bladd i noen historiske bøker.
– Da ble jeg skikkelig grepet. Og det slo meg at disse hendelsene, og menneskene som sto midt oppe i dem, burde hedres med musikk.
Inspirerte mange
– Jeg er veldig ydmyk i forhold til dette, og tror på ingen måte at jeg har noe banebrytende å komme med. Men jeg satte meg nå ned og laget et verk som jeg har kalt Kongens Nei.
– Da det var ferdig, tok jeg med meg det på en korpsøvelse, og musikerne tok godt imot det, smiler han.
– Det er jo gjerne slik at de som bor midt oppe i historien ikke nødvendigvis tenker så mye på at dette er spesielt. Man ser kanskje ikke skogen for bare trær, for å si det med et bilde som passer i Østerdalen.
– Men det som skjedde i Elverum, fra kampene på Midtskogen, til begivenhetene på Folkehøgskolen der kongen nektet å bli med på tyskernes betingelser, og bombingen og reaksjonene som fulgte, har sin viktige plass både i den nasjonale historien og hele historien om andre verdenskrig.
– Kongens klare standpunkt inspirerte mange videre gjennom krigen, trekker han fram.
Berører
– I tillegg er det viktig å holde i hevd disse sporene av krigen som kan fortsatt kan føle på i Elverum. Det er noe Elverum og alle her skal være stolte av!
– Så med dette verket vil jeg gjerne hylle både Elverum og elverumsingene, sier Espen, som ærlig innrømmer at han blir berørt av det som skjedde i Elverum gjennom aprildagene i 1940.
Nå håper at han at musikken også kan treffe tilhørerne og gi dem noe.
Huskonsert
– Vi skal ha en huskonsert sammen med skolekorpset på Heradstun torsdag 9. mars, og der vil Kongens Nei bli framført for første gang, som en del av et variert program.
– Stykket er delt i fire deler, først selve invasjonen med krigssituasjonen som velter over oss. Så møter vi kongens tanker, drømmer og minner fra tidligere i livet, før vi tas med til en kjærlighetssats som tar for seg kongens kjærlighet til Norge.
– Det hele avsluttes med dramatikken rundt Kongens nei, sier han.
Gleder oss
Det er gratis inngang på huskonserten, og det blir loddsalg og salg av kaffe og kaker.
Skulle du ikke ha anledning til å møte opp på Heradstun, blir det en ny anledning til å høre det nye verket under Innlandsmesterskapet for voksne janitsjarkorps i Elverum kulturhus søndag 19. mars.
– Vi har øvd masse og gleder oss veldig, smiler Espen Selvik.