Lyntoget står på et sidespor på Elverum stasjon og forfaller: – Et trist syn

ØDELAGT: De ødelagte restene av lyntoget står fortsatt på et sidespor på Vestad og forfaller. (Foto: Privat)

ØDELAGT: De ødelagte restene av lyntoget står fortsatt på et sidespor på Vestad og forfaller. (Foto: Privat)

Lyntoget står på et sidespor på Elverum stasjon og forfaller. – Et trist syn, mener fylkestingsrepresentant Yngve Sætre (H), som ber Hedmark fylkeskommune gripe inn.

DEL

I fylkestingets spørretime mandag vil Sætre ta opp situasjonen rundt lyntoget.

– Jeg vil spørre om fylkesrådet vil ta initiativ til at lyntoget, som står hensatt på Elverum stasjon, blir tatt vare på for framtiden, opplyser Sætre til Østlendingen.

Eies av Norsk Jernbanemuseum

Etter avskjedsturen i 1977 er det Norsk Jernbanemuseum i Hamar, som har hatt ansvaret for den gjenværende motorvogna. Mesteparten av tiden har toget stått ute på diverse sidespor på Jessnes, Rudstad, Elverum, Stensrud, Hamar og Løten.

I 1994 ble lyntoget (BM66) satt inn i lokomotivstallen i Elverum for å hindre ytterligere forfall, men i 2007 ble det satt ut igjen, fordi Norsk Jernbanemuseum ble kastet ut fra lokomotivstallen i Elverum, som skulle brukes til noe annet. Siden har det stått ute på sidesporet på Elverum stasjon, og togsettet er nå i verre forfatning enn noen gang.

Erik Kristoffersen, direktøren ved Norsk Jernbanemuseum i Hamar, har tidligere uttalt til Østlendingen at han er enig i at BM66 er ikonisk og fortjener bevaring, men at han ikke ser noen løsning, fordi Norsk Jernbanemuseum mangler lagringsplass.

– Bør bevares

Sætre mener lyntoget må bevares.

– Dette er det siste eksemplaret som er igjen av typen BM66, og det er et både tidstypisk og gjenkjennelig tog. Togene representerte i sin tid det aller nyeste innen jernbaneteknologi. Nå står det siste lyntoget ute på et sidespor i Elverum og forfaller. Det er også utsatt for hærverk, tagging og ubudne gjester. Tilstanden til lyntoget er et trist syn. Jeg mener at fylkeskommunen bør vurdere å ta en rolle og et initiativ for å bevare det siste eksemplaret av lyntoget for framtiden, uttaler Sætre.

Artikkeltags