Johaug gikk i et høyt tempo og så aldri truet ut i kampen om seieren. Jonna Sundling holdt tritt ved de første passeringene, men der tok det slutt.

Etter 4,3 kilometer hadde Johaug distansert svensken med 14 sekunder. Det forspranget ga hun ikke fra seg og så mot slutten ut til å nyte sine siste stavtak i verdenscupsammenheng.

I mål mottok hun også hyllest fra det svenske publikumet.

– Det var fantastisk. Jeg gikk og tenkte uti der at det er «tullat» at jeg skal gi meg nå. Det er fælt og trist. Det gir meg veldig mye, men jeg sitter med en veldig god følelse, sa Johaug til Viaplay etter triumfen.

Johaug debuterte i verdenscupen i 2007. Der stopper hun på 82 enkeltseirer.

– Jeg har vært lenge i gamet. Da jeg slo gjennom, var jeg veldig offensiv. Det er jeg like mye nå.

Blank i øya

Johaug har vært en slags mentor for Helene Marie Fossesholm på landslaget. I TV 3s vinterstudio hyllet Fossesholm 33-åringen.

– Jeg ble litt blank i øya. Det er vemodig og trist, samtidig så unner jeg Therese så enormt mye det å kjenne på noe annet enn den bobla. Det er en tid for alt, og nå var det tida for å ikke være på det høyeste nivået lenger, sa hun.

Johaug seiret 35,9 sekunder foran Sundling, mens Jessie Diggins fulgte som nummer tre. Amerikaneren var fire tideler bak andreplassen.

Med den plasseringen ble Diggins sikret å bli toer i verdenscupen sammenlagt. Russiske Natalja Neprjajeva vant den klart.

Weng-opptur

Johaug hadde før lørdagens renn tatt hjem distansekula i verdenscupen. I Falun økte hun marginen ytterligere. Hun vant den foran finske Krista Pärmäkoski, som bykset seg forbi Frida Karlsson.

Den svenske yndlingen har slitt stort på tampen av sesongen. Lørdag gikk hun inn til 12.-plass.

Heidi Weng leverte en god konkurranse og endte på 5.-plass. Hun har ytret at hun etter sesongen bestemmer seg for om det blir mer langrennssatsing på henne.

Marte Skaanes (9.-plass), Ragnhild Haga (11), Lotta Udnes Weng (19), Karoline Simpson-Larsen (23) og Tiril Udnes Weng (30) greide ikke hevde seg i toppen.

Verdenscupen avsluttes med blandet stafett og lagsprint søndag.