Johaug vant hele 2.34,2 foran Heidi Weng, som sikret dobbelt norsk etter en tøff dragkamp med Sverige-stjernen Frida Karlsson på oppløpet.

– Det er en fantastisk opplevelse å komme hit til Oberstdorf og få fire gull. Vi har trent såpass mye for det her, og jeg vet at det ligger mye press på meg. Jeg kjenner at jeg er rørt nå. Man blir jo eldre og eldre med årene og vet at dette livet her tar slutt. Man må nyte det mens man kan, sa Johaug til NRK etter rennet.

– Jeg får til mine beste løp i karrieren i et mesterskap i en sesong som har vært veldig spesiell, la hun til.

Det var aldri tvil om hvem som skulle ta gullet på 30-kilometeren. Allerede første av fem ganger opp den lange bakken, der Aleksandr Bolsjunov sprengte Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo på herrenes tremil, fikk Johaug en luke til feltet.

Ved første runding etter seks kilometer var luka allerede på 16 sekunder til de nærmeste utfordrerne.

En runde senere var avstanden økt til 1.05 minutter. Deretter var den på 1.49 og 2.34 etter 18 og 24 kilometer.

Passerte Northug

Med tremilsseieren kopierte Johaug bedriften fra de individuelle rennene i Seefeld for to år siden. Den gang ble det derimot kun sølv på stafetten. I Oberstdorf ble det suksess også der.

Johaug er kun den fjerde kvinnelige langrennsløperen som har klart å ta fire eller flere gull i et og samme mesterskap. Jelena Välbe tok samtlige fem gull under VM i Trondheim i 1997, mens landskvinne Larisa Lazutina vant fire i Thunder Bay to år tidligere.

Marit Bjørgen greide fire gull både i 2011, 2013 og 2017.

Med seieren gikk Johaug dessuten forbi Petter Northug, som er eneste herreløper med fire gull i et og samme mesterskap, i antall VM-gull gjennom karrieren. Hun tangerte mosvikingen da hun tok sitt 13. gull på stafetten torsdag. Kun Bjørgen og Välbe har flere medaljer totalt.

Kvartet

Bak samlet det seg ganske raskt en gruppe som skulle vise seg å kjempe om resten av medaljene. Den inneholdt Heidi Weng, Frida Karlsson, Ebba Andersson, hjemmehåpet Katharina Hennig og Teresa Stadlober, som trolig var ute etter å revansjere den klassiske tremila i OL i Pyeongchang da hun lå an til bronse, men gikk feil mot slutten.

Dessverre for hjemmenasjonen måtte Hennig gi en luke litt over halvveis i rennet. Den greide hun aldri å tette.

Om lag 20 kilometer ut i tremila fikk Stadlober en liten luke til de tre andre løperne da Andersson dro med seg Weng og Karlsson i en utforkjøring.

Weng på innern

Opp den siste bakken gikk de to svenskene til. Stadlober fikk det tyngre, mens Weng akkurat greide å henge med. Inn svingen inn mot den siste bakken passerte Weng duoen og derifra holdt hun unna.

– Jeg har ikke følt meg så sterk på oppløp, så jeg tenkte jeg måtte gå i bakken. Jeg fikk det som jeg ville, de kjørte langt ut i svingen slik at jeg fikk innersving, sa Weng til NRK.

Karlsson kom raskt på oppløpet, men greide ikke å passere.

– Jeg var så stiv på oppløpet og hørte pusten bak meg. Men så hørte jeg Therese skrike, og da tenkte jeg at det snart var mål, sa Weng.

Anne Kjersti Kalvå gikk inn til en sterk 6.-plass, mens Tiril Udnes Weng endte på plassen rett bak.

LES OGSÅ: Ny tung dag for Kalla – brøt VM-tremila etter magetrøbbel