Det skilte 30 sekunder ned til Sveriges sølvviner Frida Karlsson, som spurtslo lagvenninnen Ebba Andersson på oppløpet.

– Jeg er veldig lettet. Det er store forventninger der ute, og jeg vet at jeg vinner skirenn på gode dager, men det er en sabla jobb som skal gjøres. Jeg er utrolig fornøyd, sa Johaug til NRK.

Men det var dramatisk på veien mot Norges tredje gull i Oberstdorf. Johaug og Karlsson havnet for tett på hverandre i en sving tidlig i løpet. Begge gikk over ende, og Johaug tapte fem-seks sekunder til teten. Karlsson mye mer da staven hennes gikk i to.

Lært

Episoden ga Johaug minner tilbake til en Tour de Ski-etappe fra januar i fjor. Den gangen glapp seiersmuligheten etter en kollisjon.

– Den gang stresset jeg verre enn verst. Etter det bestemte jeg for å huske på å senke skuldrene hvis jeg skulle falle, men det er lettere sagt enn gjort, sa Johaug til NTB.

Hun hadde ingen vonde ord å si om Karlsson. Johaug understrekte at slike situasjoner kan skje i langrenn. NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn hadde derimot klar tale:

– Jeg mener at Karlsson må ta ansvaret for det som skjedde. Hun kom for tett på en løper, sa han under TV-sendingen.

Økte

Johaug og Andersson kom sammen i tet til skibyttet halvveis (7,5 kilometer) i løpet. Der rotet den svenske jenta det til og slapp Johaug til en gratis ledelse på noen sekunder.

Det utnyttet den norske storstjernen, som dro til direkte i fri teknikk og økte forspranget. Ved passering ni kilometer var forspranget oppe i snaut 19 sekunder ned til Andersson og Karlsson.

Resten av løpet ble en defilering for Johaug. Hun viste knallform og har ytterligere tre seierssjanser i mesterskapet. Det ligger an til mer gull for Johaug i Tyskland i dagene som kommer.

– Jeg føler selv det er den beste skiathlonen jeg har gått ut ifra forutsetningene. Vi testet ski i blått føre og trodde at løypa skulle bli tung, men så kom vi hit og fikk et isete føre. Det er kanskje ikke noe som favoriserer meg. I tillegg datt jeg i første sving inne på stadion, men hentet meg inn og beholdt roen. Jeg følte meg sterk i dag, sa Johaug til NTB.

Greit føre

Arrangøren valgte å salte løypene foran lørdagens renn. Det gjorde at forholdene holdt seg brukbart på en dag der sola ikke brøt skikkelig gjennom skydekket i Oberstdorf.

Johaug er oppe i elleve VM-gull sammen med Larisa Lazutina. Marit Bjørgen (18) og Jelena Välbe (14) ligger foran dem på listen.

Blant gutta er det bare Petter Northug (13) som har flere enn ti VM-titler.

Helene Marie Fossesholm ble nest beste norske. 19-åringen ble nummer seks i VM-debuten på seniornivå. Deretter fulgte Heidi Weng på 9.-plass og Anne Kjersti Kalvå på 12.-plass, mens Lotta Udnes Weng ble nummer 17.