Tørr sommer vil gi krokete grønnsaker i butikken

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bondelagene i Hedmark og Oppland legger press på butikkjedene og grossistene om å ta inn grønnsaker som vanligvis blir kassert.

DEL

Det er tørkesommeren som er årsaken til at bondelagene nå går i bresjen for å lempe på kravene.

For før en grønnsak når en butikkhylle nær deg, må den igjennom en kvalitetskontroll. Og er gulrota for lang og tynn, poteten deformert, eller løken for liten, blir grønnsakene avvist, og får aldri muligheten til å bli fortært av en sulten hedmarking.

Det mener Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag, at det må bli slutt på nå.

– Vi må ha en større toleranse for hvordan grønnsakene ser ut, sier Aas-Eng til RB.

Utfordrer matvarekjedene og grossistene

For det har lenge vært et stort fokus på feilslåtte grasavlinger og fôrmangel, men Aas-Eng presiserer at tørkesommeren også rammer grønnsaksprodusentene. Særlig er det rotgrønnsakene som sliter.

– Produksjonen blir redusert i forhold til et normalår. Det er også situasjonen i hele Nord-Europa, så det er ikke bare å importere, sier lederen i Hedmark Bondelag.

På et møte på Blæstad torsdag ettermiddag, satte bondelagene problematikken på dagsorden.

– Skal vi sikre nok gode norske grønnsaker, så må vi være mer liberale på hvordan de ser ut. Matvarekjedene og grossistene må ta ansvar, og bli med på denne dugnaden. Forbrukerne må etterspørre norske varer, og kjøpe de varene som kommer ut i butikken, selv om de ikke har samme størrelse og utseende som de er vant med, sier Aas-Eng.

Brukte hele avlingen før

Bondelagslederen gir eksempler på grønnsaker som kan se annerledes ut på grunn av den tørre sommeren.

– Løken kan bli mindre enn vanlig, og vil dermed falle igjennom i forhold til de vanlige kravene. Gulrota kan bli lengre og smalere enn vanlig, da den strekker seg etter vann, forteller Aas-Eng.

– Det er vel ikke forskjell i smaken på en krokete og lang gulrot, og en gulrot vi vanligvis ser i butikken?

– Om gulrota er for bred, eller for lang, så er smaken like god, men vi har vent oss til at ting skal være slik og slik, svarer Aas-Eng.

– Er det noen god grunn til hvorfor det skal være slik?

– Det er et godt spørsmål. For noen generasjoner siden, var vi vant til å bruke hele avlingen. Men det har nok litt å gjøre med forbrukertrender, vi er vant med at ting skal se flott ut, selv om det ikke har noe å si for kvalitet og smak. Det er nok bare noe vi har vent oss til. Det er mye god mat som ikke blir benyttet, svarer Aas-Eng.

– Krevende sommer

Tilstede på møtet var også Bama, Norges ledende selskap innen frukt, bær og grønnsaker.

Informasjonssjef Hanne Linnert sier til RB at selskapet nå vil gå igjennom rutinene.

– Det har vært en svært krevende sommer for store deler av norsk produksjon, og vi har stor medfølelse med de som har det tøft. Nå går vi offensivt til verks med gjennomgang av alle produktgrupper, for å finne riktige løsninger slik at hele verdikjeden kan bidra til at årets avlinger får bein å gå på, sier Linnert.

– Hva skjer med de kasserte grønnsakene?

– På våre pakkerier sorteres det vanligvis i tre kategorier, premium, lavprisalternativene til våre kunder og til foredling i vår industriproduksjon. Det som er igjen av volumene, og som ikke kan brukes innenfor disse kategoriene, leveres enten til dyrefôr, biogassproduksjon, eller til andre industriformål som for eksempel spritproduksjon, svarer informasjonssjefen.

Mindre poteter

Coop forteller til RB at de allerede tillater mindre poteter enn vanlig, og har tidligere i en pressemelding gått ut og fortalt kundene at de må være forberedt på annerledes grønnsaker i butikkene utover høsten.

– Kvaliteten på varene er like god, det kan kundene være sikre på. Men grunnet tørke og vanskelige forhold, vil grønnsakene se litt «snålere» ut, og variere i størrelse, form og fasong. Vi jobber nå tett med bøndene for å se hvordan vi kan avhjelpe, og sørge for at mest mulig av de norske grønnsakene blir spist, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, i pressemeldingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Positivt møte

Gartnerhallen er Norges største produsentorganisasjon for produsenter som dyrker frukt, bær, grønnsaker og potet, og er eid av 1165 frukt- og grøntprodusenter. De sier dette torsdag:

Vi jobber aktivt og tett sammen med Bama og kjedene, for å skape større aksept for variasjon på størrelse og utseende. Det er bra for forbrukeren, samfunnet og bonden å velge sunne, trygge kvalitetsprodukter fra hjemmebane. Det blir ikke bedre enn i norsk sesong, sier Marte Johansen, kommunikasjonskonsulent i Gartnerhallen.

Aas-Eng er positiv etter møtet på Blæstad.

– Det var et positivt møte. Bama var veldig offensive, i forhold til å lageandre pakninger, og til å modifisere spesifikasjonskravene på grønnsakene, slik at de får andrenorske varer ut på markedet, avslutter bondelagslederen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken