Miljøvernere misliker plastjuletrær - hva velger du?

Tall fra Ipsos og organisasjonen Norsk Juletre anslår at om lag 350.000 norske hjem har plasttre.

Tall fra Ipsos og organisasjonen Norsk Juletre anslår at om lag 350.000 norske hjem har plasttre. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kunstige juletrær er svært populært i norske hjem, men miljøorganisasjonene er skeptiske til plasten og mener ekte trær er bedre for miljøet.

DEL

– Juletrær i plast selger som aldri før og har virkelig kommet for å bli, skriver Per Wennerström i varehuskjeden Rusta.

Ingen vanning, ingen dryssende granbar og ingen knuter på de ferdigmonterte ledlysene frister mange til å gå vekk fra levende juletrær. I tillegg slipper man allergiproblemer og småkryp. Men miljøorganisasjonene er ikke like begeistret.

– Plasttrærne er produsert av olje, og vi er nødt til å produsere mindre plast, sier Natur og Ungdoms nestleder Gaute Eiterjord til NRK.

Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet de Grønne vil også helst ut i skogen og hente sitt eget tre.

– Vi har rikelig med fine, levende, norske og kortreiste julegraner. De drysser riktignok litt, men folk har jo feiebrett og støvsuger, sier Hansson.

Men skal man tenke miljø i julen er det ikke der kampen står, ifølge Håkon Lindahl, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender.

– Det har mer å si om man tar bilen til butikken eller ikke. Ekte juletre er bedre, men det man kjøper og legger under treet er viktigere, sier Lindahl til NRK.

Artikkeltags