Og det er et dramatisk scenario som presenteres i stykket hvor Nordengen er både manusforfatter, regissør og produsent i tillegg til å inneha en av rollene i stykket.
Julenissen er død og bergnissene fra de omkringliggende kommunene på Hedmarken klarer ikke å komme til enighet om hvilken kommune som skal ha den nye nissen. Hvor vidt denne statuskampen mellom kommunene er inspirert fra virkelige hendelser skal være usagt, men det begynner å haste med å finne en løsning. Krangelen har nemlig trukket såpass i langdrag at den har blitt tolv år gammel og ifølge sagnet vil magien med jula bli borte om det går tretten år uten julenisse.
Dermed må stykkets hovedperson Anton ut på jakt etter ny nisse for å redde jula. Den står nemlig ettertrykkelig i fare ettersom den onde Gompefjompefjottentotten har begynt å smiske seg innpå Dronningen av Gråberget for å få med seg henne og hennes hær av gråvetter for å regelrett kuppe jula. Navnet på hovedpersonen i stykket er for øvrig ikke tatt ut fra løse lufta.
– Bestefaren min het Anton og denne oppsetningen er til ære for ham. Da jeg var liten fortalte vi eventyr til hverandre hele tiden og da det ikke lenger var flere eventyr å fortelle begynte vi å dikte opp ting. Det er nok der jeg har min livlige fantasi fra, forteller Nordengen.
Hadde mye klart
Nordengen er et relativt kjent fjes når det gjelder kulturformidling og produksjon, og har blant annet vært fast innslag i Hamarkrøniken og har i egenskap av å være en del av denne årlige oppsetningen gode kontakter på Domkirkeodden.
–Jeg spurte om de ville ha en juleforestilling og det takket de ja til. Da hadde jeg allerede sett meg ut utendørsscenen der som jeg synes fortjener å bli brukt mer, så da booket jeg den til desember. På dette tidspunktet hadde jeg riktignok ikke noen forestilling å vise til, så da var det bare å begynne å skrive den, forteller han og ler.
Han slapp imidlertid å starte med helt blanke ark.
– Jeg har tidligere skrevet barnebøker som jeg ikke har fått utgitt og jeg har blant annet hentet mye av persongalleri fra bøkene, sier Nordengen.
Stykket består av elleve skuespillere pluss dansere. Koreograf er Guro Kristiansen.
Intensiv periode
Første øving for «Anton & Bergnissen – kampen om jula» var 6. november og premieren er 11. desember, så det er en relativt kort innkjøringsperiode.
– Dette har vært veldig intensivt og jeg merker at jeg har litt for mange hatter på meg denne gangen. Jeg har utnyttet alle kontakter jeg har for at dette stykket skulle bli en realitet, sier han.
Nordengen er til daglig lærer på Kulturskolen i Ringsaker og han spurte elevene Henrik Austad, Vilde Aaslund Moen og Frida Sofie Schønsberg om de ville delta i oppsetningen. De har alle medvirket i flere forestillinger tidligere, men øvinger ute i november har vært en ny erfaring å ta med seg.
– Da fant vi fort ut at det er veldig viktig med varme klær, forteller de.
Og det kan det nok være lurt å medbringe til forestillingene også. Det er altså premiere 11. desember, men det vil også være mulig å se om Anton klarer å redde jula dagen etter også, samt 17., 18. og 19. desember. Det vil være to oppsetninger pr. dag, altså til sammen ti forestillinger.
– Dette er blitt noe som folk ikke har sett før. Det er en familieforestilling, men det kan kanskje oppfattes som litt skummelt for de minste, sier Nordengen som håper årets oppsetning bare er den første i en lang rekke.
– Jeg håper dette blir en tradisjon på Domkirkeodden, sier han.