Gå til sidens hovedinnhold

KaupangrMart’n 2021 en suksess til tross for strenge smittverntiltak

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var lenge usikkert om de nasjonale og kommunale smittvernregler tillot at man kunne arrangere mart’nsdager med akseptabelt innhold i år.

Først i slutten av juni kunne den energiske Mart’nskomitéen starte forberedelsene og planleggingen av årets Mart’n. Med intens og entusiastisk jobbing med arrangementer, aktiviteter og sponsorer kunne man etter hvert presentere et program som ble overraskende variert og underholdende. Storgata mellom sentrumskrysset og Storstua ble stengt av for all biltrafikk og fylt opp med bodselgere. Det var god kvalitet på varene som ble tilbudt fra bodselgerne både i gågata og på utstillerne på parkeringsplassen i sentrum som var som var forbeholdt lokale produsenter. Påtår’n vartet opp med litt musikk utenfor sine lokaler.

Tunet på Stor-Elvdal Hotell som gir ypperlige forhold også til matservering ute. Det store mart’nsteltet var montert opp foran scena.

På onsdag ettermiddag den 21. juli «tjuvstartet» mart’n med en kulturvandring rundt på 2 gårder, et tidligere småbruk og en sveitservilla langs Gamle Kongevei like utenfor sentrum. Vi ble orientert av den nye eieren på Nordstu Koppang Gård as om deres tro og planer for fremtiden, videre spaserte til det tidligere småbruket Sjåstad hvor eieren orienterte om småbrukets historie som nok ikke var så godt kjent blant de fleste. Vi fikk også orientering om historien til den flotte sveitserhusinspirerte Nytrøa ved siden av som var bygget til dattera på Sjøli Gård da hun skulle gå på skole på Koppang. Vandringen ble avsluttet på Lillestu Gård som av nåværende eier som med nennsom hånd har restaurert gården tilbake til slik den en gang har sett ut.

Åpningen av Mart’n skjedde fra scena på Stor-Elvdal hotell. Den sprudlende koppangsjenta Karianne Amlie var hyret inn som konfransier for kvelden og ledet programmet med sikker og humoristisk hånd. Ellers var det musikk- og sanginnslag fra lokale krefter og sist men ikke minst utdelingen av ungdommens idrettspris til Amund Vestad og to ildsjelpriser. Den første til Kristin Evensen Mathiesen for året 2020 og Historielagets Bygdebokgruppe for året 2021. Etter det offisielle programmet ble det servert mat og drikke til publikum utover kvelden.

Fra torsdag til lørdag var det mange arrangementer. Her kan nevnes:

  • Omvisning i grupper i det nye Besøkssenter Østerdalen og i Fjord- Fjell- og- Reiselivsmuséet på Stor-Elvdal Hotell
  • Stor-Elvdal Hovedkirke holdt åpen dør fra klokken 08:00 og klokken 15:00 på torsdag 22.7, og det var eget arrangement i Hovedkirken klokken 15:00 i forbindelse med 10. års dagen for tragedien i Regjeringskvartalet og på Utøya.
  • «Åpen Gård» på Landet Gård like nord for Stai på østsiden av Glomma i Koppang sentrum var det karnevalsopptog på skytebanen ved Kjemsjøen var det lerdueskyting.
  • På grusbanen bak hotellet ble det arrangert veteranbilutstilling og nede på Tiur’n langs RV3 var det «burning»show.
  • Fredag kveld ble det arrangert quiz på Stor-Elvdal Hotell med 35 lag og 170 quizere

På torsdagskvelden var det konsert på Stor-Elvdal hotell med en countryinspirert gruppe. Lørdag kveld var eget arrangement fra scena på Stor-Elvdal Hotell med konsert av bandet Songs. Her var det høy stemning og folk koste seg i den varme sommernatten. På begge konsertene var det strenge smitteverntiltak og begrenset inngang til 400 fordelt på 2 kohorter

Alle mart’nsdagene var velsignet med flott vær og det var mye folk ute i gatene både på dag- og kveldstid. Årets arrangement ble gjort mulig takket være stor innsats fra Mart’nskomitéen, serveringsbedriftene i sentrum og stor dugnadsinnsats fra frivillige. Blant publikum var det mye hyttefolk, turister og utflyttede storelvdøler som var tilbake for å mimre og snakke med nåværende og tidligere bekjente. Alle mart’nsdagne bar preg av at folk var glade og fornøyde over at noe skjedde og alle oppførte seg bra.

Neste år kommer Kaupangrmart’n tilbake i full skala.

Jan Erik Lingjerde

Kommentarer til denne saken