De legger ikke skjul på at de gleder seg stort til 3. juli.

Da setter Marthe Granheim, Bjørn Holmsand, Magnus Bjøntegaard og Aurora Gaarder Strand seg på flyet til Washington D. C., hvor de skal delta på en stor sommerleir i regi av organisasjonen Children's International Summer Villages (CISV). Dette er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon, som har virksomhet i over 70 land, deriblant Norge.

– Organisasjonen ble etablert rett etter 2. verdenskrig. Tanken er at fredsarbeid begynner med barna, sier Kristine Gaarder, moren til Aurora.

Forbereder seg godt

Tirsdag kveld denne uken var de fire barna og foreldrene deres samlet hjemme hos Aurora i Elverum for å forberede seg til sommerens store utflukt.

Til stede var også Lena Bjørgum, som skal være delegasjonsleder og følge de fire 11-åringene til USA.

– Det er to delegasjoner fra Hedmark denne sommeren. Fire ungdommer drar til USA, mens fire andre drar til Ecuador, sier Elisabeth Holmsand, som sender en sønn til hvert sted.

Bjørn skal til Washington, mens Amund drar til Ecuador. Hun har stor tiltro til CISV, og hun var selv på utveksling til Santander i Spania da hun var 11 år.

Også faren til Magnus, Morten Bjøntegaard, var på CISV-leir da han var 11 år. Han var i Luxembourg.

Foreldrene opplyser at det koster om lag 15.000 kroner å sende et barn på sommerleir i regi av CISV.

– Det dekker alle kostnader som reise, mat og lommepenger fra 3. juli til 31. juli, sier Kristine Gaarder.

Skummelt og spennende

Foreldrene innrømmer at de synes det både er skummelt og spennende å sende ungene til den andre siden av jordkloden i sommerferien.

De er glade for at Lena Bjørgum skal reise sammen med dem.

Ungdommene selv er ikke spesielt bekymret, verken for hjemlengsel eller det at de må snakke engelsk hele tiden.

– Vi får sikkert litt hjemlengsel, men det går nok bra. Aller mest gleder vi oss til å bli kjent med andre ungdommer fra andre land, sier de.

Neste år blir det CISV-sommerleir i Hedmark for ungdom fra hele verden, nærmere bestemt på Solbakken folkehøgskole på Skarnes.