(Hamar Dagblad)

Bla i bildene over for å se flere motiv fra flydagen.

12 beboere på Finsalsenteret fikk litt av noen opplevelser da de ble invitert med på flyturer over Hamar i klarvær og solskinn torsdag.

Ville ha mer

For 89 år gamle Klara Dalebø var det mildt sagt en stor opplevelse:

– Jeg kunne ha tatt en tur til! Gjerne to turer! sa hun entusiastisk rett etter å ha blitt støttet ut av flyet og ned på bakken av Rita Hoel, og avdelingssykepleier Maren Haugerud Gran.

– Du var ikke redd?

– Neiiida! Jeg er aldri redd jeg. Selv om det var litt humpete i starten.

– Jeg fikk sett ned på huset som jeg bodde i, et rekkehus i Ringgata. Og vi så utover Mjøsa. Det var så fint! Ordentlig fint, sier 89-åringen.

Finsalbeboerne ble tatt opp i luften etappevis. De som ventet på bakken fikk god tid til å kose seg med kaffe og medbrakt niste.

– Jeg er spent! sa Paul Frisvold.

Samtidig som Paul ventet på tur kom Aage Hoel tilbake fra sin flytur og kunne fortelle om sin opplevelse i luften:

– Jeg har aldri flydd småfly før, men det var en veldig hyggelig opplevelse. Fint utsikt, sa 79-åringen før han ble geleidet inn i en ventende taxibuss som tok han hjem til Finsalsenteret.

Flyger var den 17 år gamle Magnus Torgersen, som på sikkert vis fraktet de gamle passasjerene i en Grumman AG5B Tiger fra 1990:

– Det var morsomt å oppleve reaksjonene deres. De syntes det var skikkelig moro å oppleve Hamar fra lufta, forteller Magnus Torgersen.

Fikk ja

Ideen til flydagen fikk Finsalsentererts kulturvert/ansvarlig, Rita Hoel:

– Alle sykehjemmene i Hamer er sertifiserte Livsgledehjem, og i det ligger det at vi skal tilby aktiviteter og kulturelle opplevelser i løpet av året. Ideen fikk jeg i forbindelse med at vi på senteret hadde en virtuell flytur i regi av Den Kulturelle Spaserstokken. Så jeg tenkte: Hvorfor ikke tilby beboerne en ekte flytur, forteller Rita.

Hun gikk til Olav Øverland, som er leder på Finsalsenteret. Han tente umiddelbart på ideen.

Dermed fikk Rita og de andre ansatte lov til å sette i gang forberedelsene til flydagen.

Flyturene er helt frivillige, og beboerne måtte melde seg på, med samtykke.

– Hvordan ble dette mottatt?

– Noen aktiviteter favner mange, noen favner få. De 12 som valgt være med på turene har vært veldig entusiastiske, sier Rita.

Hun får støtte av avdelingssykepleier Maren Haugerud Gran:

– Det er sånn vi skal gjøre mer av! Alle aktiviteter skal ikke passe alle. De som mottar våre tjenester er like forskjellige som de som ikke mottar tjenester i Hamar.

– Men: Vi skal tilby alt fra koselige kaffeturer til heftige flyturer.

Og i september blir det en friidrettsdag på Hamar idrettspark.