ØLSPALTEN: Hamar har nå æren av å huse Norges eldste ølfestival.
Årets utgave av Hamar Ølfestival (på Stortorget fra 1. til 3. juni) er den 17. i rekken etter starten i 2004.
Som vanlig stiller flere bryggerier på festivalen med et godt utvalg av øl.
Aass Bryggeri i Drammen er festivalens hovedsamarbeidspartner, men også mindre håndverksbryggerier, som Små Vesen, Lom Bryggeri og Røros Bryggeri, stiller.
Det virkelig spesielle i år er at et bryggeri fra krigsrammede Ukraina er på plass.
Det gjelder Pravda Beer, som har vært omtalt her i ølspalten flere ganger, ikke minst fordi bryggeriet begynte å produsere provisoriske brannbomber, molotovcocktailer, i stedet for øl da Russlands krigføring startet.
Pravda Beer: Putin Huylo (terning 4)
Bryggeriet i den ukrainske storbyen Lviv er godt i gang med ølproduksjonen igjen, og flere av øltypene importeres nå til Norge. Tidligere omtalte Lviv Pilsner og Lviv Blonde finnes i butikkstyrke, mens en Putin-kritisk (sjekk motivet på boksen) golden ale av det sterke slaget selges på Vinmonopolet.
Dette ølet (åtte prosent) er kobberbrunt og uklart med et hvitt skum og en fruktig humleduft. Ølet, som er brygget med et innslag av sort pepper, har en tydelig humlebitterhet i smak og ettersmak. Det er en god del sødme og også fruktighet i ølet, som dessuten er preget av det høye alkoholinnholdet.
Les mer om Putin Huylo HER!
Lom Bryggeri: Lomb Høgruta Lager (terning 4)
Her er et lysebrunt og uklart lagerøl med et hvitt skum og en lett fruktig aroma. Ølet (4,7 prosent) byr på en mild bitterhet og en forsiktig sødme i smak og ettersmak. Vær obs når du heller ølet fra flasken, så du unngår å få med bunnfall! Høgruta-ølet henter navnet sitt fra en klassiske tur i Jotunheimen. Høgruta er en femdagers topptur i hjertet av Jotunheimen nasjonalpark. Ruta går over minst åtte breer og sju topper på over 2.000 meters høyde, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen. Det kan for øvrig nevnes at Lom het Lomb i dansketida fram til landsmålet og nynorsken overtok på 1800-tallet.
Små Vesen: Vardøger Pils (terning 5)
Fra Valdres, nærmere bestemt Aurdal, kommer en riktig så god pils av det lysebrune og uklare slaget. Ølet (4,7 prosent) har et flott, hvitt skum og en frisk humlearoma. Ølet er forfriskende med god maltsmak og fin bitterhet, samt en behagelig ettersmak. Små Vesen-bryggeriet bruker norsk folketro både i bryggerinavnet og i produktnavnene. Bryggeriet viser til at folk så sent som på 1800-tallet trodde at det var underjordiske, små vesen som skapte alkoholen i ølet, man kunne liksom se dem i bruset og boblene...
Røros Bryggeri: Pils Out (terning 5)
Også på Røros har de slått seg på brygging av pils, og det med hell. Pils Out (4,7 prosent) er en tsjekkisk-inspirert pils, som er klar og gyllen med et hvitt skum og en innbydende humlearoma. Ølet er friskt med en tydelig bitterhet kombinert med god maltsødme. Røros Bryggeri har virkelig markert seg de siste årene, også på ølfestivaler. På fjorårets utgave av Bryggerifestivalen i Trondheim gikk Røros Bryggeri gikk helt til topps som det mestselgende bryggeriet på festivalen, og det sier ikke lite!
