Frei (11) og Erik (12) streiket for klimaet: – De voksne må bry seg om framtiden vår!

ENGASJERTE: Erik Bråten (til venstre) og Frei Lervang streiket for klimaet sammen med elever på Nord-Østerdal videregående skole foran rådhuset på Tynset.

ENGASJERTE: Erik Bråten (til venstre) og Frei Lervang streiket for klimaet sammen med elever på Nord-Østerdal videregående skole foran rådhuset på Tynset. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med plakater påskrevet «Vi gir oss ikke før dere gir oss en framtid» og «Handling ikke ord», streiket Frei Lervang (11) og Erik Bråten (12) for klimaet sammen med elever på Nord-Østerdal videregående utenfor rådhuset på Tynset fredag.

DEL

– Frei og jeg ville være med fordi vi er redd for klimaet. Vi synes de voksne kan bry seg litt mer om vår framtid med å gjøre det billigere buss og tog så færre kjører bil, sier Erik.

Redde for klimaet

Både han og Frei er engasjerte og har fulgt med i nyhetene om at den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har fått med seg elever verden over til å skulke for klimaet.

– Jeg spilte Fortnite med Frei i går og så på snapchat at det var streikedag i dag. Fordi vi er redde for klimaet spurte jeg om han ville være med å streike, fortsetter Erik.

Og det ville Frei.

– Jeg spurte broren min som ikke hadde ikke lyst og noen venner, men de bryr seg ikke nok, mener han.

Karin Lervang som er moren til Frei forteller at han er opptatt av miljøet og like redd for det som mange andre ungdommer.

– Jeg tror at han og Erik følte på at streiken var langt unna og hadde lyst til å gjøre noe selv, sier hun.

Fikk tips om plakater

Karin forteller at Frei prater mye om klimaet hjemme og har to eldre søsken som er miljøbevisste.

– Han ringte storesøsteren Live som går på videregående skole i Stange og streiker for klimaet på Hamar i dag. Hun kom med tips om hva de kunne skrive på plakatene, smiler hun.

Erik går i sjuende klasse på Tylldalen skole og Frei i sjette klasse på Berger skole i Rendalen. Det er ikke ofte at lærere applauderer skulking, men begge to fikk full oppbakking til å streike for klimaet fra kontaktlærerne Idun Grindflek på Tylldalen skole og Espen Bod på Berger skole.

– Flott at dere kjemper for miljøet. Stå på, var budskapet guttene fikk med seg til Tynset.

Ødelagt av forrige generasjoner

– Tror dere streiken fører til at de voksne faktisk gjør noe for å ta bedre vare på miljøet?

– Ja, de må tenke på framtiden vår med at det blir mindre plast i havet og mindre unødvendig bruk av plastemballasje på frukt og varer. Det samme med kopper, skjeer og sugerør av plastikk. Det går an å bruke sugerør av papp selv om det ikke smaker så godt, sier Erik.

De om lag 30 elevene som streiket på Nord-Østerdal videregående skole mener det ikke nytter å sitte på rumpa uten å gjøre noe, og så klage på det etterpå.

– Det er urettferdig at vi må ta over og rydde opp i et klima som er ødelagt av forrige generasjoner. Det må vi få en politisk avgjørelse på, for eksempel med et bedre kollektivtilbud i distriktet. Da kan vi ta buss og slipper å kjøre bil til for eksempel skolen, sier de.

Artikkeltags