(Hamar Dagblad)

«Stop the mess, fly less». «Kjør kloden i dass, norsk olje og gass». «Fly fillern». «Oljefanten i rommet». Spark til politikere og forurensere.

Bak den helt spesielle utstillingen står kvinnene i Hamar og omegn-lokallaget i Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA).

Bestemorsstemme

Broderiene er utført av kunstneren og BKA-aktivisten Elisabeth Tveter Briseid (75) fra Drammen.

Hun er bestemor til ti barn, og hennes stemme rundt klimakrisen kommer til uttrykk på finurlig vis.

– En helt særgen utstilling. Engasjementet hennes har resultert i en klimakamp med ironiske og morsomme tekster, utført med nål og trå som våpen, sier Inger-Beth Sandham, leder i BKA Hamar og omegn.

– Her er det fokus på klimaet med humor. Det er folkelig og med en «edge». Broderiene skaper forundring og glede i bibliotekrommet, og det liker vi godt, sier arrangementsansvarlig Therese Enger fra Hamar bibliotek, og legger til:

– Pandemien har satt midlertidig stopper for vårt grønne år, men dette er en fin måte å markere at vi ønsker å være med på det grønne skiftet.

Tar kampen

Besteforeldrene i BKA Hamar og omegn lover å fortsette sin klimakamp:

– Vi er ikke lenger hovedpersonene i våre liv. Det er barna og barnebarna som er det. Og det stadige jaget etter finere, større og mer gjøre oss ikke lykkeligere, sier Inger-Beth.

– Jeg ønsker å ta denne kampen for barnebarna og etterslekta. Også ønsker jeg å stå bak disse flotte ungdommene i miljø- og klimaorganisasjonene, sier Åse Synøve Mæhlum.

– Det er det en sak til, som ikke er så lett å snakke om, og det er at jeg har levd et langt liv med utrolig mange muligheter. Og jeg har bare tatt for meg av alt som jeg har kommet til. Da har jeg ikke tenkt på klimakonsekvensene, fordi det ene har tatt det andre.

Utstillingen, som har vært på besøk flere steder i landet, skal henge ut måneden på Hamar bibliotek før den skal videre til biblioteket i Brumunddal.