– Vi opplever at befolkningen har tatt en vel fortjent pause fra koronabekymring denne sommeren, men at en ny oppfriskningsdose for aldersgruppen over 65 år anbefales av FHI for å møte en potensiell økning av koronasmitte utover høsten og vinteren, sier kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydlöv, på vegne av kommuneoverlegene.

Hun fortsetter med at for de fleste vil dette være den fjerde dosen, og at vaksinen fortsatt er gratis.

– Vi har fremdeles koronasmitte i befolkningen, og vårt viktigste verktøy for å redusere risiko for alvorlig sykdom, stort fravær og overbelastning i helsetjenestene, er vaksine.

– Nå har vi også fått informasjon om at det kommer nye og oppdaterte vaksiner som kan brukes som oppfriskningsdose.

Rydlöv fortsetter med at de første av den oppdaterte vaksinevarianten trolig kommer om to uker (uke 38).

Aldersgruppen 75 år og eldre har siden 1. juli hatt mulighet til å få en oppfriskningsdose.

– Dersom de ikke har benyttet seg av denne muligheten kan man fremdeles ta kontakt. Ellers gjelder anbefalingen nå for alle over 65 år.

Dersom man nylig har hatt koronaviruset anbefales det likevel å ta vaksinen, men man må vente i minst tre uker etter at man ble frisk, og det må ha gått minst fire måneder etter siste vaksinedose.

Folk som har fått vaksinetime før uke 38 kan velge å utsette timen hvis man vil ha den oppdaterte vaksinevarianten.

– Begge vaksinene gir god beskyttelse, men den nye har litt bedre dokumentert beskyttelse mot de seneste virusvariantene som har dominert i Norge. Bivirkningsprofilene ser ut til å være like for begge vaksiner, sier Rydlöv.