Gå til sidens hovedinnhold

Kommunevalget og regnbuens farger

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I Østlendingen for 21.september betegner Knut Fjeld høstens valgresultat med påfølgende politiske konstellasjoner som en hestehandel i alle regnbuens farger. Det er kanskje en god fargebeskrivelse. Det er jo svært så populært nå for tiden med regnbuefarger slik at alle skal inkluderes. Slike inkluderingsprosesser kommer som kjent gjennom kamp. Politikk er i sin natur å søke makt. Derfor er det helt naturlig når både valgvinnere og valgtapere posisjonerer for å komme i en maktposisjon. Dette er slett ikke nytt, noe som blir godt dokumentert i serien om landsfaderen Einar Gerhardsen som for tiden sendes på NRK.

Har det vært til skade for demokratiet? Knut Fjeld skriver at «Skuffelse alltid har hørt valget til. Når noen vinner må andre tape. Den skuffelsen og avmakten mange føler nå om dagen er likevel noe helt annet. Det er en følelse av avmakt – og av å være lurt.» Videre siterer han statsviter Asbjørn Røyseland: «At så mange stemmer får så lite å si, er å leke med den demokratiske ilden.» Slik går det kanskje an å tenke med begge bena trygt forankret i blokkpolitikkens solide fundament. Dette kom veldig godt til uttrykk i en skuffende valgkamp iscenesatt av media. Det var en selsom opplevelse å se og høre våre fremste politikeres munnhuggeri og avbrytelser som ikke hadde noe med lokalpolitikk å gjøre. Valgkampen framsto som om det gjaldt et stortingsvalg og hvor det lokale element var helt fraværende. Det var en vond følelse å kjenne på en snikende følelse av politikerforakt. Dette er å leke med den demokratiske ilden.

Tenk om våre sentrale politikere kunne skjønne at kommunevalg ikke er et valg basert på politiske ideologier

Media sviktet, især NRK. Hvor ble det av lokale sendinger fra våre kommuner og om fylkestingsvalget? Null informasjon om kandidater og valgregler. Fylkestingsvalget var helt anonymt. Det var først i stemmeavlukket den saken ble avgjort. Nok et eksempel på å leke med den demokratiets ilden. Knut Fjeld skriver videre at politikk ikke lenger er klassekamp. En god erkjennelse. Tenk om våre sentrale politikere kunne skjønne at kommunevalg ikke er et valg basert på politiske ideologier, men et valg om løsning på lokale utfordringer og om hvilke personer som vi velgere mener er best skikket for å løse oppgavene i egen kommune. Gode ideer og pragmatiske holdninger er ikke forbeholdt noe enkelt parti. Dette går på tvers av partigrenser. Derfor stemmes det også på kryss og tvers i kandidatlistene.

Årets lokale partiprogrammer i Elverum var alle av typen kardemommeby. Alle vil jo det beste for innbyggerne enten det er skolebarn, eldre, syke og gamle eller at vi trenger arbeidsplasser og god kommuneøkonomi. Vi er jo alle medborgere og medmennesker. Kommunevalget er et personvalg mer enn et partivalg, noe som blir dokumenter bl.a. i Elverum og Åmot. Dette er godt demokrati. Til motsetning av protestdemonstrasjonen i Åmot der 40 demonstranter mener de representerer demokratiet fordi deres parti ikke kom i posisjon. Årets kommunevalg har forhåpentligvis lært noen og enhver hvordan en valgkamp ikke skal føres og hva som betyr noe for oss som bor i kommunene. Jeg vil påstå at vi har hatt et godt valg i alle regnbuens farger og som styrker mangfoldet og demokratiet takket være bevisste velgere.

Kommentarer til denne saken