Den gode hjelperen i Hof til Kongens hageparty

DEN FØRSTE: Ola Inngard Melby er den første som fikk  Kirkens Nødhjelps Frivillighetspris

DEN FØRSTE: Ola Inngard Melby er den første som fikk Kirkens Nødhjelps Frivillighetspris Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I rundt 20 år har Ola Inngard Melby i Hof vært distriktskontakt for Kirkens Nødhjelp. Han har organisert fasteaksjoner og andre innsamlinger til over en million kroner i kassa. Torsdag representerer han Åsnes kommune i hagefest hos Kongen og Dronningen.

DEL

Det er Kirkens Nødhjelp som har nominert Melby til den nevnte hagefesten som en påskjønnelse for sin innsats. Han var også den første som fikk Kirkens Nødhjelp´s Frivillighetspris. Det skjedde i 2010. "Takk for det store engasjementet og arbeidet for en rettferdig verden" er inskripsjonen på diplomet i den forbindelse.

– Vi lever i en veldig urettferdig verden. Jeg synes det er godt å kunne få være med å bidra til det som kan utgjøre en forskjell for dem som ikke har det like bra som oss. Når 91 prosent av innsamlede midler i regi av sier Ola Inngard Melby. Han ble overrasket da invitasjonen kom, men har takket ja og gleder seg til begivenheten.

Sterke opplevelser

Alle har hørt om smuler fra de rikes bord. Melby har opplevd det.

– Vi var i Mali i Afrika. Delegasjonen satt og spiste, og de fleste av oss var så mette at det ble stående litt igjen på de fleste tallerkener. Det sto barn i kø med bøtter for å samle opp det som ble igjen av mat etter oss. Det gjorde et veldig sterkt inntrykk. Det var smuler fra de rikes bord i praksis, forteller Melby.

Kona Anne Marie var med i menighetsrådet i Hof. Da det skulle opprettes en distriktskontakt for Kirkens Nødhjelp, spurte hun mannen Ola om han kunne tenke seg det. Han sa ja og har aldri angret. Han roser også pressen litt for at han har fått mye bra omtale om fasteaksjoner og andre innsamlinger. Vi vet at han ville fått det til med eller uten omtale. For i bunnen for det hele ligger et grunnsyn og sterkt engasjement for de vanskeligstilte.

Han har engasjert konfirmantene i Solør til å med bøssene under fasteaksjon. Det har gitt årlig over 100.000 kroner samlet i de tre Solør-kommunene.

Verdig gjest

Ola Inngard Melby er en meget verdig gjest i hageselskapet til Kongen og dronningen torsdag. Der er han sammen med 1499 andre gjester fra alle landers fylker.

Begivenheten vil han bruke som en ekstra inspirasjon til nye bidrag for Kirkens Nødhjelp og fattige i en urettferdig verden. Han er litt bekymret over at distriktskontaktene når blir avviklet, men hver menighet skal ha en Kirkens Nødhjelp-kontakt, så hans arbeid og innsats vil fortsette.

– I november i fjor var vi i Mali for å besøke noen av de prosjekter Kirkens Nødhjelp jobber med der. Mali er et av verdens fattigste land. Hvis alle mennesker på jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Mali, ville vi trengt bare 0,4 jordkloder. Hvis alle mennesker på jorden skulle hatt et forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge, ville vi trenge 3,2 jordkloder. Dette viser hvor urettferdig verdens ressurser er fordelt, sier Ola Inngard Melby.

Han regner ikke med at det blir noen anledning til å prate med Kongen og Dronningen om dette under torsdagens hagefest, men hvem vet? En ære blir det uansett, og Melby er garantert en av de best kvalifiserte til begivenheten.

LES OGSÅ:

Artikkeltags