– Vi burde vært invitert på Slottets hagefest

SKUFFET: Taterleder Holger Gustavsen fra Magnor.

SKUFFET: Taterleder Holger Gustavsen fra Magnor.

Artikkelen er over 3 år gammel

Taterleder Holger Gustavsen fra Magnor føler at hans folk ble glemt - både i kongens tale og på Slottets hagefest.

DEL

– Jeg visste ikke noe om denne festen før jeg så den på TV og hørte at gjestene skulle gjenspeile hele det norske samfunnet. Da kongen holdt sin tale lurte jeg på hvorfor ingen av oss var invitert, sier Holger Gustavsen til VG.

Han er daglig leder for Romanifolket og Taternes senter i Oslo, og leder for Taternes Landsforening i Norge.

Gustavsen visste at ingen i foreningen eller senteret han selv leder, var invitert til festen. Etter å ha vært i kontakt med de andre foreningene for tatere og romanifolk i Norge, skjønte han at heller ikke noen av dem var invitert.

– Kongen nevnte jo omtrent alle grupperinger i landet i sin tale, men utelot oss. Vi er et folk som har blitt holdt utenfor i all tid. Skal vi holdes utenfor nå igjen, spør Holger Gustavsen i VG.

Assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, forsikrer at kongeparet hverken glemte eller bevisst utestengte noen grupper fra festen, selv om ikke alle minoriteter i Norge var representert.

– Kongeparet ønsket å få til et representativt utvalg gjester som speiler helheten av Norge i dag. Fylkesmennene fikk i oppdrag å plukke ut 50 gjester hver, forklarer Gjeruldsen til VG.

Det er i alt 19 fylker i Norge, pluss Svalbard. I alt utgjorde dette dermed 1000 av de 1500 inviterte gjestene. De øvrige inviterte gjestene var i følge VG representanter for organisasjonene Kong Harald og Dronning Sonja er beskyttere for, pluss noen representanter for det offisielle Norge. Ingen organisasjoner utenom de som har kongelig beskytterskap fikk spesiell invitasjon.

Artikkeltags