Ny pris til Kongens Nei

SUKSESS: Den filmatiserte historien om de tre dramatiske døgnene i april i 1940 har hentet hjem nok en pris. (Foto: Paradox)

SUKSESS: Den filmatiserte historien om de tre dramatiske døgnene i april i 1940 har hentet hjem nok en pris. (Foto: Paradox)

Artikkelen er over 2 år gammel

Storfilmen Kongens Nei har blitt tildelt Filmkritikerprisen 2017 for fjorårets beste norske langfilm.

DEL

Prisen, som er et grafisk blad av Stig Andresen med tittelen «Alveland», ble overrakt vinneren av skuespilleren Pia Tjelta, på vegne av Norsk Filmkritikerlag torsdag.

I begrunnelsen for hovedprisen heter det blant annet:

«Filmskaperen det her er snakk om har en særegen evne til å gjøre det personlige relevant gjennom problemstillinger alle kan kjenne seg igjen i. Evnen til mot og overbevisning som preger regissørens valg av historier gjenfinnes i de visuelle valgene. Men i like stor grad handler det om rollefigurer som er villige til å erkjenne svakheter på veien mot et ikke alltid tydelig mål.

Disse egenskapene gjør rollefigurene sammensatte og selve fortellingen medrivende, berørende og effektiv. Med stor respekt og forståelse for materialet retter regissøren denne gangen et troverdig blikk mot et sinn som makter å formulere evige moralske verdier.

Filmen bærer mange av regissørens tydelige dramaturgiske kjennetegn. Vi blir invitert til å følge de små menneskene inn det store dramaet. Slik bidrar filmskaperen til et historisk bilde som gir nye generasjoner innsikt i en for Norgeshistorien avgjørende hendelse.

Dette er avgjørende for at Erik Poppe også for sin film «Kongens nei» tildeles Filmkritikerprisen.»

Prisen ble først delt ut for 67 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets nær 100 medlemmer.

Artikkeltags