Gå til sidens hovedinnhold

Børster støv av gamle KIL-sanger til cupfinalen

Artikkelen er over 4 år gammel

Cupfinalesanger er en sentral del av festen og oppladningen til kampen på Ullevaal. Kongsvinger rekker ikke å skrive en ny slager, men børster støv av flere gamle klassikere.

– Tidsperspektivet er ganske håpløst for å få til noe nytt, så det er nesten litt skummel å si for mye om hva vi har på gang. For vi vet vel ikke hva vi rekker å få til og ikke helt ennå, sier Sven Ove Bakke til Østlendingen.

Bakke er tidligere Glåmdalen- og Dagbladet-journalist, hvor han har jobbet med sport og kultur. Han var 18 år i Dagbladet, blant annet som profilert musikkanmelder.

Han har fått ansvaret i å holde i det musikalske inn mot Kongsvingers første cupfinale gjennom tidene.

Cover av to gamle klassikere

En ting som foreløpig virker helt sikkert – er at Kongsvinger ikke kommer til å lansere noen egen dedikert cupfinalelåt inn mot finalen.

Men – det er artister i distriktet som allerede er i gang med å skrive og produsere nytt materiale.

– Kongsvinger har mange gamle og gode fotballsanger. Det vi nå velger å gjøre er å børste liv i disse igjen. Mange er gamle, og er ikke engang digitalisert. Det gjør vi nå, sier Bakke til Østlendingen.

I praksis betyr det et den gamle og såkalte «KIL-sangen» fra 1983, som ble spilt av Tangobandet, og «Vi kommer fra Skogene», som er skrevet og produsert av Hans Løkken, skal covres på nytt av lokale band.

Bandet Blodrødt, som består av blant annet Dan André Raaden Hoque og som har laget låten Forza Vinger tidligere, er i gang med en ny låt, avslører Bakke.

I tillegg skal flere gamle låter digitaliseres.

– Om vi lager et album ut av dette på eller om det blir en spilleliste på de største musikktjenestene vet vi ikke ennå, men låtene skal i alle fall tilgjengeliggjøres for alle som er glad i Kongsvinger, sier Bakke.

LYTT TIL UKAS PODKAST UNDER:

 

Contrazt med cover

Bakke kan også røpe en annen hemmelighet – det er at det er dansebandet Contrazt som skal gjør en ny versjon av «KIL-sangen». Hvem som skal spille inn «Vi kommer fra Skogene» på nytt er foreløpig ikke kjent, men ifølge Bakke et helt annet type band enn Contrazt.

– Contrazt er noe av det beste vi har i regionen. De er svært anerkjente innenfor sin sjanger og jeg er sikker på at de vil lage en fantastisk versjon av «KIL-sangen».

«KIL-sangen» er også opprinnelig en cover av VM-sangen fra ski-VM i 1982. «Vi kommer fra skogene» er en skrevet på bestilling fra KIL rundt 1990.

Enda stoltere Kongsvinger

Bakke er glad for å kunne bidra.

– Dette skjer en gang i livet. Da må alle bidra slik at vi kan være enda stoltere av Kongsvinger og reise inn til Oslo med litt rakere rygg.

I timene før finalen på Ullevaal stadion spilles en klubbsang for hvert av lagene. Dette er nødvendigvis ikke årets cupfinale låt.

– For Kongsvinger er det vel naturlig at det blir «KIL-sangen» eller «Vi kommer fra skogene».

Når Bakke tar på seg musikkanmelder-hatten sier han følgende om fenomenet fotballsanger:

– Jeg har reflektert mye rundt hva som kjennetegner de virkelig gode fotballsangene. Er det allsangrefrenget og tribunepotensialet som er det viktigste, eller er det viktigere at de kan motivere og sette en stemning. Personlig har jeg veldig sans for både «Bønda fra nord» og «Three Lions», førstnevnte er en fantastisk fotballsang selv om du egentlig aldri hører den sunget på tribunen, mens den andre i grunnen oppfyller alle krav. Og så er det slik at det er tiden som viser en låts egentlige bruksområde, den må krype under huden på sitt publikum og komme naturlig ut i tribunekontekst om den skal oppfylle allsangkravet, sier Sven Ove Bakke.

Kommentarer til denne saken