(Hamar Dagblad)

– Drømmen hadde vært å få snakket med Elton John før eller etter konserten. Da skal jeg fortelle han at jeg var der, da han slo igjennom i USA, sier Hans-Jørgen Andersen fra Ottestad.

Han er en komplett artist, som fortsatt klarer å komme opp med låter som slår an og som selger bra

Hans-Jørgen Andersen

– Ble satt ut

At det skulle bli Elton John som skulle bli Hans-Jørgens artist er en historie om tilfeldigheter.

I 1972 var han 18 år gammel. Hans-Jørgen var i ferd med å runde av et utvekslingsår på en videregående skole i Sycamore ved Chicago.

– Rektor på skolen inviterte meg på et besøk til universitetet i samme stat. Jeg ble boende sammen med andre studenter på en hybel, og tilfeldigvis skulle de på en konsert med en artist ved navn Elton John. Jeg heiv med på for å høre hva dette dreide seg om.

Konserten skjedde ved universitetet ved Illinois. Hit kom det over 6.000 mennesker. Hans-Jørgen fra Norge sto midt i folkemengden og fikk oppleve musikkhistorie.

– Han presenterte musikk jeg aldri hadde hørt før. Intensiteten, det melodiske i låtene og hans vanvittige ferdigheter som sanger og pianist. Jeg ble helt satt ut av opplevelsen. Det året bare feide han over USA, dro fulle hus, fikk strålende kritikker alle steder og slo igjennom som artist.

Hans-Jørgen drar fram albumet «Madman Across the Water».

– Se her. Her har jeg limt inn anmeldelsene av konserten jeg var på, fra de to avisene The Northern Star og The Daily Illini.

«His gift is his song» og «Frenzied musical power», står det i overskriftene.

– Det er for øvrig det beste albumet. Mange av klassikerne som enda spilles på radio, og som jeg nærmest forventer skal dukke opp under Hamar-konserten, er på det albumet. Her finner du sore låter som «Tiny Dancer», «Leveon» og «Holiday Inn».

Etter Illinois-konserten begynte Hans-Jørgen å kjøpe alle utgivelsene som kom de neste årene. Nå er han inne i det femte tiåret som han følger Elton John.

– Jeg har vært på tre konserter med han i Norge, senest i 2014, i Oslo Spektrum. En gave fra familien i forbindelse med 60-årsdagen.

Og så kom nyheten om at Elton John skulle til hjembyen Hamar:

– Jeg er ikke den mest impulsdrevne personen. Jeg var litt sent ute når billettene ble lagt ut, men så kom det et hint om at en ny bursdagsgave var på vei fra barna mine. Så da ble det konsert likevel.

Gode minner

– Hva er det med Elton John som du liker?

– Han er en komplett artist, som fortsatt klarer å komme opp med låter som slår an og som selger bra, selv om Elton Johns musikk krever litt gjennomlytting før musikken sitter. Men også folkene rundt han imponerer. Han har jo med seg trommeslager Nigel Olsson og gitarist Davey Johnstone fortatt. De så jeg i aksjon i 1972. Også har han et fantastisk kompaniskap med Bernie Taupin, som skriver alle tekstene hans. At de har hengt sammen i alle år er jo bare imponerende.

– Jeg er like imponert over han som menneske. Han har i perioder av livet sitt vært ganske sprø, men har i de siste årene hatt en vanvittig «innflyging», roet seg og blitt en tenkende kar som formidler mange all righte synspunkter. Han har kommet inn i en familiesituasjon, med to barn, i godt voksen alder. Han klarer å balansere familielivet samtidig som at han holder musikken ved like.

Elton John er blitt 70 år. At en dag kan være slutt er ikke noe Hans-Jørgen går rundt og tenker på:

– Det er så mye gode minner, så det er ikke noe å grue seg til. Enten sier helsa stopp, eller så sier han selv at nok er nok. Da har nok selv Elton John tømt sekken.