Gå til sidens hovedinnhold

Kravene strømmer på til ny krisepakke

Ap vil ha en krisepakke for psykisk helse, SV vil vri om på kompensasjonsordningen til bedriftene, Frp krever mer støtte til reiselivet, mens Sp er frustrert.

Det foregår ingen reelle forhandlinger om den siste krisepakken fra regjeringen, hevder Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er fullstendig kaos. Det er ingen reelle forhandlinger i finanskomiteen, sier en frustrert Vedum til NTB.

Han hevder stillstanden skyldes et politisk spill mellom Høyre og Frp fordi Frp har gjort det klart at de ikke lenger vil være regjeringens foretrukne forhandlingspartner.

Aps kravliste

Pakken, som er den åttende i rekken, er nå til behandling i finanskomiteen. Innstillingen er ventet fredag. Denne uka har opposisjonspartiene levert sine kravlister.

Høyt på Arbeiderpartiets liste står bedre ordninger for de hardest rammede småbedriftene. Ap krever blant annet at de må kompenseres for varer som må kastes på grunn av nedstenging.

Ap foreslår også en krisepakke for psykisk helse for å demme opp for en psykisk uhelse-pandemi i kjølvannet av koronapandemien. Også økt satsing på frivilligheten og idrett, med blant annet full momskompensasjon i frivilligheten, står på Ap-lista.

Sp løfter på sin side igjen forslaget om en ekstra krisepakke på 3 milliarder kroner til luftfarten og foreslår en flat moms for serveringsbransjen på 15 prosent.

– Det gjøre det litt lettere å komme i gang igjen, sier Vedum, som også vil vri om på kompensasjonsordningen til bedriftene så den treffer bedre.

– Dagens ordning er veldig urettferdig, mener han og peker særlig på ulik behandling av bedrifter som eier og de som leier utstyr.

SV: Grønnere omstilling

Også SV vil forbedre kompensasjonsordningen, men de vil gi mindre til store bedrifter og mer til små og mellomstore. Dessuten må krav om grønn omstilling følge med støtten.

– Vi må stille flere grønnere krav til bedriftene, slår SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski fast.

I tillegg vil partiet senke taket på hvor mye støtte én bedrift kan få. Ifølge Klassekampen har 25 konserner fått 29 prosent av krisestøtten til bedriftene, i alt 2,3 milliarder kroner, mens 33.200 bedrifter har måttet dele på rundt 8 milliarder kroner.

SV gjentar også kravet om at bedrifter som mottar støtte, ikke skal kunne utbetale utbytte og lederbonuser eller si opp ansatte i støtteperioden. Det samme slutter Ap seg til.

Både Ap og SV krever dessuten bedre økonomiske ordninger for studentene.

Frp: Mer til reiselivet

Blant Fremskrittspartiets hovedkrav er at det må opprettes en midlertidig statlig garantiordning for norske pakkereisearrangører.

– Det er en forutsetning for at de kan begynne å selge reiser igjen, sier Frps Hans Andreas Limi til NTB.

Frp vil også ha 200 millioner kroner til en tilskuddsordning for refusjon av pakkereiser og 40 millioner kroner til reiselivet på Svalbard.

I tillegg kan lavere ferjepriser bli en del av den nye krisepakken. Frp vil halvere ferjeprisene, noe som anslagsvis vil koste 1,5 milliarder kroner. På sikt ønsker partiet gratis ferjer.

Frps krav har fått Ap til å framskynde sitt eget forslag om en halvering av prisene, som de i utgangspunktet ville bruke neste stortingsperiode på.

– Forrige uke raljerte både Høyre og Frp om at det var et tåpelig forslag. Nå har Frp snudd, så da synes vi det er riktig å fremme forslaget i Stortinget, sier Aps nestleder Bjørnar Skjæran til VG.

Kommentarer til denne saken