(Hamar Dagblad)

1. november ble for første gang Blå sløyfe-aksjonen dratt i gang i Norge.

Mens Rosa sløyfe har hatt søkelys på brystkreft, er Blå sløyfe opptatt av prostatakreft.

Selger sløyfer

– Responsen har vært enorm. På lanseringsdagen har vi hatt mange menn innom lokalene våre her i Strandgata som har villet kjøpe de blå sløyfe-pin'ene. Hele 80 har blitt solgt på en dag, og vi har måttet bestille opp flere, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Rui og distriktssjef Berit Jevnaker hos Kreftforeningen i Innlandet.

– Blir det like mye aktiviteter rundt Blå sløyfe som Rosa sløyfe?

– På sikt håper vi det. Blå sløyfe må få finne sin egen form, men dette første året blir det hovedsakelig salg av blå sløyfer samt søkelys på prostatakreft i mediene.

Blå sløyfe-aksjonen er et samarbeid mellom Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen.

– Målet med aksjonen er å spre informasjon og kunnskap, vise at vi bryr oss med dem som har eller har hatt prostatakreft og deres pårørende, sier Rui.

– Og pengene som samles inn skal brukes til bedre diagnoseverktøy og behandling, skyter Jevnaker inn.

– Det er den mest utbredte kreftformen. I fjor fikk 5.100 norske menn prostatakreft. Tre dør daglig. Men, oppdager man sykdommen på et tidlig tidspunkt så er prognosene for å overleve gode, sier Jevnaker og legger til:

– Lokalt er vi faktisk godt skodd i og med at vi har et veldig kompetent miljø rundt prostatakreft på Hamar sykehus og vi har en av de fremste ekspertene på området, legen Morten Andersen i Moelv.

Fotoutstilling

Inne i Kreftforeningens lokaler står en fotoutstilling av Anders Gimse i forbindelse med aksjonen. Den drar også menn til Strandagata:

– Moro å se at vi de siste dagene har hatt flere menn enn vanlig på besøk hos oss Det har vi ikke vært bortskjemt med, sier Jevnaker.

Prostatakreft

Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret. Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i takt med antallet eldre i befolkningen. Men også stadig flere yngre menn får prostatakreft. Omlag én av åtte menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er fire ganger så mange som på 1950-tallet. Antall tilfeller øker i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til over 40 prosent.

Kilde: Kreftforeningen