Viktig melding, lytt på radio!

TESTEN BLE BESTÅTT: Sivilforsvarets varslingsanlegg fungerte som det skulle da det ble testet onsdag denne uken. Ikke alle vet hva det betyr. Spesielt den yngre generasjonen er uvitende om anleggets funksjon.

TESTEN BLE BESTÅTT: Sivilforsvarets varslingsanlegg fungerte som det skulle da det ble testet onsdag denne uken. Ikke alle vet hva det betyr. Spesielt den yngre generasjonen er uvitende om anleggets funksjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag klokken tolv testet Sivilforsvaret sine varslingsanlegg rundt omkring i landet. Alle 25 tyfoner i Hedmark fungerte akkurat som de skulle.

DEL

Det opplyser sivilforsvarsadjutant Per Arne Einerud i Hedmark sivilforsvarsdistrikt overfor Østlendingen onsdag ettermiddag.

25 tyfoner i Hedmark betyr ikke at det er minst en i hver kommune.

Her er det tyfoner i Hedmark:

  • Flisa
  • Elverum (4)
  • Kongsvinger (4)
  • Åmot (2)
  • Ringsaker (3)
  • Stange (3)
  • Hamar (8)

Tyfonene testes to ganger i året, vanligvis den andre onsdagen i januar og juni og alltid klokken 12.00.

Det er meldingen «Viktig melding, lytt på radio» som blir sendt ut i fredstid.

Signalet består av tre signalserier med ett minutts opphold mellom seriene og betyr søk informasjon.

I krigstid brukes også signalet «flyalarm» som består av korte støt i rundt ett minutt.

Dette betyr nettopp fare for flyangrep, søk dekning. I krigstid brukes også signalet «faren over», et langt støt på rundt ett minutt.

Januar-testen av anlegget viste at de fungerer akkurat som de skal.

Ikke alle vet hva de betyr.

– Det har vært noen landsdekkende undersøkelser om befolkningens forståelse for hva signalene betyr. Spesielt den yngre generasjon kjenner ikke til betydningen av disse signalene. I gamle dager sto dette i telefonkatalogene, men nå er jo de borte, sier Einerud.

Rundt om i landet er det plassert ut rundt 1.250 slike varslingsanlegg.

– De er stort sett plassert i byer og tettsteder, langs veg og jernbanelinjer hvor det fraktes farlig gods, og ved virksomheter som kan slippe ut giftige eller farlige kjemiske stoffer. Signalene når ut til omtrent halvparten av befolkningen. Sivilforsvaret har i oppgave å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene og det er politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid, sier Einerud til Østlendingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken