I dette slaget på Skansen er det ikke avgjort på forhånd hvem som vinner

SMELLER HER:  Slik så det ut ved Flisen skanse på skansen da anlegget ble inviet for noen år siden. Det var Inge Roar Kristiansen som tok initiativ til  å gjenreise skansene. Publikum kom den gangen og gjør det ganske sikkert 15.juni også.

SMELLER HER: Slik så det ut ved Flisen skanse på skansen da anlegget ble inviet for noen år siden. Det var Inge Roar Kristiansen som tok initiativ til å gjenreise skansene. Publikum kom den gangen og gjør det ganske sikkert 15.juni også. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er et spill. Men det er ikke bestemt og avgjort på forhånd hvem som går seirende ut av det. 150 soldater fra flere steder i Sverige, Danmark og Norge smeller sammen ved skansene på Skansen i Åsnes og nærområdet rundt disse.

DEL

Solør Salutt og Åsnes kommune samarbeider om dette spillet som blir kalt «Angrep på Flisen skanse». Det hele foregår lørdag 15. juni. Invitasjon til å være med har gått ut til alle grupper i 1700- og 1800-tallsmiljøet i Norden, og tilbakemeldingene er gode.

– Det var aldri noe slag på Skansen, ettersom svenskene i 1808 gikk over Flisa-elva ved Nyåa og kom til Trangen. De visste om skansene på Skansen og unngikk disse. Så det blir slag nå i stedet, sier mannen som tok initiativ til å gjenreise de skanseanlgget, fikk mobilisert og gjennomførte mellom 1600 – og 1700 dugnadstimer med mannskaper fra Flisa Rotary, Inge Roar Kristiansen.

Det hele ble et samarbeidsprosjekt mellom Rotary, Skansen vel og Åsnes kommune. Anlegget ble åpnet me et spill for få år siden.

Ikke avgjort

Selv om det er et spill som skal gjennomføres, er det ikke noe direkte avtalt spill om hvem som kommer til å vinne slaget. Det er starter med at svenskene driver nordmennenetilbake fra området utenfor skansene tilbake dit. Der starter det avgjørende slaget.

De som deltar i slaget, er følgende:

Fredriksten Artilleri Compagnie fra Norge, Svenske lif compagniet fra Sverige, Westgiöta Gustavianer fra Sverige, Kungliga Wermlands Fältjägare fra Sverige, Stavern fort Tambourer med musikkorps med signaltrommer og fløyter, Cristiansand Artilleri Compagnie fra Norge, Nordenfieldske Grenader Compagnie fra Norge og Tordenskiold soldater, Fladestrand.

Til sammen blir det nærmere 150 soldater, og de kommer fra Göteborg, Trondheim, Bodø, Fredrikstad og noen lokale.

INVITERER: Denne kanonen skal det smelle fra under angrepet på Flisen skanse. Til venstre eieren Inge Roar Kristiansen og ordfører Ørjan Bue.

INVITERER: Denne kanonen skal det smelle fra under angrepet på Flisen skanse. Til venstre eieren Inge Roar Kristiansen og ordfører Ørjan Bue. Foto:

Det blir utført angrep på Flisaen skanse med høye smell fra gamle kanoner og børser, og så blir det store spenningsmomentet om det er nordmenn og dansker på ene siden, eller svenskene som vinner slaget. Selve slaget vil pågå i nærmere to timer.

– Det blir frisk aksjon med mye smell, selvsagt ikke skarke skudd. Jeg tror at publikum vil oppleve det som et skikkelig slag, sier Inge Roar Kristiansen.

– Bør brukes

– Vi skal sette Skansen skikkelig på kartet med et smell nå. Om dette kan bli noe årlig, vet vi ikke ennå. Men vi kommer til å jobbe med det og se på mulighetene til å bruke anlegget, slik at det ikke bare blir stående der. Vi jobber også med å få til gammeldagse leker for barna inne på anlegget før det braker løs med selve slaget. Anlegget bør også kunne brukes av andre gammelmilitære grupper til spill. Det er blitt populært flere steder i Europa. Slike arrangement kan også være noe i turistsammenheng. En plass må det starte, og det gjør vi nå, sier Inge Roar Kristiansen.

Han driver Solør Salutt og eier et par kanoner fra den aktuelle tiden og har oppdrag både lokalt og ellers i landet.

Artikkeltags