Elverum kulturhus har sammen med Movies on War invitert utenriksveteran Hans-Wilhelm Steinfeld til Elverum 28. april for å holde foredrag om Ukraina, Russland og Putin.

– Krigen i Ukraina føles så nær. Nærheten oppleves også på en helt annen måte enn før på grunn av informasjonen, som strømmer på. Unge får med seg krigen direkte på TikTok og Snapchat, og vi andre følger med på Facebook og Instagram. I tillegg får vi daglige og kontinuerlige inntrykk av overgrepene som skjer i Ukraina gjennom nyhetsmediene. Spørsmålet er om vi får innsikt, sier Egge, som har tro på å lytte til fagfolk.

– Derfor er det så fint at Ole Kværneng på Elverum kulturhus kontaktet oss for samarbeid om akkurat dette arrangementet. Tidligere NRK-journalist Hans-Wilhelm Steinfeld er jo en nestor på området, understreker Egge.

Fokus på Russland og Ukraina

Han trekker fram at Movies on War, filmfestivalen i Elverum, har fokusert både på Russland og Ukraina tidligere med filmer om fake news og uroen i Europa. Festivalen hadde videre en markering av holodomor (den politisk framkalte hungersnøden som rammet den ukrainske sovjetrepublikken i årene 1932–1933) med den ukrainske ambassadøren til stede i 2019.

Nå er det klart at krigen i Europa vil bli hovedfokus på årets festival, som blir arrangert fra 16. til 20. november.

Mer enn popkorn og underholdning

Kulturhusleder Mette Kynsveen ser fram til å høre hva Steinfeld har å si om bakgrunnen for situasjonen Ukraina nå befinner seg i.

– I tillegg til underholdning og popkorn har kulturhuset også en viktig samfunnsrolle. Folkeopplysning faller godt inn i den. Jeg ser fram til foredraget, og jeg håper at så mange som mulig ønsker å delta, sier hun.

Hans-Wilhelm Steinfeld er aktuell med boka «Putin». Boka beskrives som en kraftfull og grundig beskrivelse av hvordan Russlands og Putins politiske utvikling de siste 20 årene har preget både russere og verdens forhold til landet.