Gå til sidens hovedinnhold

Musiker fortviler etter bilinnbrudd

Birker Mistereggen er blitt frastjålet sine eksklusive munnharper. Hør ham spille munnharpe her.

Artikkelen er over 4 år gammel

14 eksklusive og spesiallagde munnharper er søkk borte etter at tyver brøt seg inn i bilen til Birger Mistereggen. – Dette er skikkelig krise, sier musikeren, som snart skal på turné.

Musikeren fra Rendalen har turnert verden rundt med munnharpene, som han har fått laget gjennom flere år av munnharpesmed Folke Nesland fra Bykle i Setesdal.

– Jeg har et spekter av spesielle toner, som skiller seg fra ordinære munnharper. Nesland er da også viden kjent for sine kvalitetsharper, her snakker vi Rolls-Royce innen instrumenter, som kun lages til noen få musikere i verden, sier Birger.

Knuste vindu

Lørdag 11. februar kom han sent hjem fra jobb, og siden han skulle videre på nye oppdrag dagen etter, lot han instrumentene sine stå i bilen.

– Det har jeg kjempedårlig samvittighet for nå, sier Birger.

– Bilen sto imidlertid på Kampen i Oslo, som jeg anser å være et trygt sted. Men denne gangen har altså tyvene vært ute, knust vinduet i bilen og tatt med seg det som lå der, sier han.

Fant tromme i barnehage

Birger var den første som tok hovedfag på slåttetromme ved Norges Musikkhøgskole. Tromma lå også i bilen, men den fant han sjøl igjen i en hekk i løpet av søndagskvelden. To andre vesker med forskjellige perkusjonsinstrumenter ble slengt igjen i en barnehage i nærområdet.

– Heldigvis var det en musikerfar som kjente igjen dem da han skulle levere junior i barnehagen, så disse har jeg fått tilbake. Men fortsatt mangler jeg noen brasilianske tamburiner og de spesialbygde munnharpene, som lå sine originale treskrin.

Starter fredagskosen

Munnharpene ble laget til Birger fra 2007 og framover, og de har vært med verden rundt.

– Jeg har brukt dem med Kringkastingsorkesteret, spilt på dem i Carnegie Hall, sammen med Trio Mediaeval, på turné med Jonas Fjeld og med Vamp. Jeg spiller på dem i kjenningsmelodien til Norge Rundt, har brukt dem på plate med Ole Ivars og opptrådt som solist med dem på en mengde konserter i Europa, Asia og USA. På Østerdalsmusikk-prosjektet hadde også munnharpene sin plass, sier han.

– Er skikkelig lei meg

Birger skal ut på ny turné i mars, og jobber også med en soloforestilling der han også skulle brukt munnharpene.

– Jeg er skikkelig lei meg. Her er det ikke snakk om instrumenter som finnes på lager eller i enhver musikkforretning, men noe som lages spesielt for meg. Det vil fort ta halvannet år å få erstattet dem, og i mellomtiden har jeg mange oppdrag der de skulle brukes.

Ikke lett å selge

– Hvor lett omsettelig er munnharpene?

– Det er nettopp det! Musikermiljøet som disse instrumentene kan være aktuelle for, er så lite at de må være veldig vanskelig å omsette. Munnharpene har stor verdi for meg, men ikke for andre!

– Jeg har da også kontaktet musikkforretninger og pantelånere over hele byen og bedt dem være obs. Men det er også mulig at tyvene bare har kastet dem ifra seg, slik de gjorde med slåttetromma, og at de ligger et sted uten at de er blitt funnet ennå. Jeg klamrer meg til håpet, sier rendølen som for lengst har etablert munnharpa som en signatur i arbeidet sitt.

– Er det noen kjennetegn på munnharpene?

– Munnharpene har Neslands egen signatur inngravert, så de skal derfor være relativt lett gjenkjennbare hvis du ser nærmere på dem, sier han.

– Jeg bruker munnharpene i hverdagen, både som et melodisk instrument og som rytmeinstrument. Og jeg håper virkelig at jeg får dem tilbake!

 

Kommentarer til denne saken