(Hamar Dagblad)

Nylig kom debutskiva «Nigth comes alive» ut og tilbakemeldingene har vært formidable for bandet med solid Hamar-forankring. For Liljan trengte noen til å spille trommer og da ble det naturlig å spørre John Birkeland Hansen, årelang bandkompis fra Dunderbeist. Etter hvert fikk de også med seg Fredrik Ryberg og det visste seg at også Ronny Flissundet hadde noe å bidra med. Dermed var plutselig alt utenom en vokalist på plass. Gøran Karlsvik, kjent fra band som This Script og Contrarian, er en kjenning av gutta og dermed var en slags supergruppe dannet.

– Det var egentlig aldri noen plan fra starten at dette skulle bli et band, og langt mindre at nesten hele Dunderbeist skulle engasjeres i prosjektet. Det er egentlig ikke så gjennomtenkt, forteller Kristian Liljan om det som kan kalles et kreativt overskuddsprosjekt.

Det var tilbake i 2019 han begynte å kjenne på at han hadde litt musikalsk restarbeidskraft i seg når Dunderbeist hadde fått sitt.

– Jeg synes ting sto litt stille, så da begynte jeg å lage låter i sjangere jeg liker og inspirert av det vi likte på 90-tallet. Det var gøy å gjøre noe nytt, men det er fortsatt Dunderbeist som er hovedbandet. Det går helt fint å kombinere dette, sier han.

Gode tilbakemeldinger

Damokles har gitt flere smakebiter fra albumet i form av singler og musikkvideoer, og dette har fått mange i både i Norge og utenlands til å få øynene opp for bandet. Blandingen av hardcore, indierock og punk ser ut til å begeistre både anmeldere og musikkpublikum, og dette er en lettelse for Liljan.

Det norske musikkmagasinet Disharmoni er blant dem som lar seg begeistre over debutalbumet Damokles har levert: «Damokles leverer ti varierte og hardtslående låter på Nights Come Alive. Det er en reise i desperasjon og ektefølt misantropisk galskap, levert av en gjeng som virkelig ønsker å formidle en historie. Platen er en emosjonell berg og dalbane, og hiver deg fra fandenivoldsk energi i den ene svingen til gåsehud i den neste. Rett og slett fantastisk. Her er giftige hooks, kreativ galskap og musikalsk inspirasjon nok til å sette bandet på kartet for de aller, aller fleste av oss! Årets beste musikalske plateslipp så langt for undertegnede,» skriver anmelder Ørjan Kollstrøm.

– Det er veldig kult med de gode tilbakemeldingene, særlig fra utlandet. Denne plata har jo vært klar lenge, så jeg er på en måte ferdig med den, og synes den blir dårligere og dårligere jo lengre tid det går, sier Liljan og ler.

– Men jeg scroller på nettet hver dag for å se om vi har fått noen nye anmeldelser og tilbakemeldinger. Det får vi til stadighet, så det ser da ut til at vi har gjort noe riktig, sier han.

Tilbakemeldingene fra kontinentet er noe de følger ekstra godt med på for responsen fra andre land kan legge føringer for en turné som gutta håper å få til.

– Det er det å få dratt på en turné utenlands som er hovedmålet for bandet nå. Dette å få tatt seg en slik tur ut før vi blir for gamle er noe alle har lyst til, derfor er det veldig kult at musikken vår blir tatt så godt i mot blant annet i Tyskland. Og det å spille sammen er jo noe vi kan sier han.

Ny utgivelse til sommeren

Bandet, som har tatt sitt navn fra gresk mytologi, kommer til Hamar for å spille på støttekonserten for Sebs 14. mai. Da begynner det for øvrig å nærme seg en ny utgivelse hvis alt går etter planen.

– Mens vi ventet på å utgi debutskiva lagde vi mer musikk og den andre skiva er langt på veg klar allerede, så den kommer vi til å utgi rimelig fort. Trolig rett etter sommeren. Dette blir nok et album som spriker enda mer sjangermessig enn «Nigth comes alive,» avslutter Liljan.