(Hamar Dagblad)

– Vi har vært så heldige at vi alltid har fått fulle hus på vårt romjulsteater, sier Jonas Kippersund i Turnékompaniet/Hamar teater.

Lange tradisjoner

Tradisjonen med et romjulsteater for hele familien strekker seg opprinnelig helt tilbake til 1993, men Kippersund regner bare med de fem siste årene når han snakker om det såkalte «romjulsteateret»:

– Det var for fem år siden at vi fant ut at vi skulle satse skikkelig for å få mer «schwung» over teateret. Dermed ble det dratt i gang store forestillinger med 20–30 personer i sving, sier Kippersund

Det startet med «Askepott», etterfulgt av «Snehvit og De Syv Dvergene», «Tornerose» og fjorårets store suksess «Kvitebjørn kong Valemon».

Familieforestillingene trekker folk mann av huse. Særlig barnefamilier synes det er stor stas å få med seg disse forestillingene.

Og i år satser man igjen på en eventyrklassiker, tilpasset alle i familien: «Katten med støvlene».

Alt tyder på at det blir som i fjor, og årene forut; fulle hus:

– Billettsalget går strålende. Forestillingene begynner å fylle seg opp allerede. Det er jo veldig hyggelig, sier Kippersund.

Slik spilles «Katten for hatten» i lokalene til Hamar Teater: Det blir førjulspremiere 17. desember. Deretter senker skuespillerne skuldrene og tar jul før de kommer tilbake med forestillinger ettermiddag og kveld følgende dager: Mandag 28. desember, tirsdag 29. desember og lørdag 2. januar.

Eventyrklassiker

«Katten med støvlene» er en figur som mange har blitt kjent med via teaterforestillinger, bøker og sist som amerikansk filmtolkning i «Pus med støvler».

– Bli med og møt den ensomme møllersønnen, den fattige kongen, den snarrådig prinsessen, den onde trollmann, den merkelige hønseflokken, den snodige skomakeren og mange flere – ikke minst den lure katten som alltid har en pote med i spillet! Det handler om møllersønnen som ikke fikk noe, men som arver en gammel katt. Han funderer på å sy seg en katteskinnslue, og da finner katten ut at det kan være lurt å begynne å snakke.

– Katten lover å skaffe han alt han trenger, og han skal hamle opp med den onde trollmannen som holder landet i et jerngrep, forteller Kippersund.

– Jeg kan berolige engstelige foreldre at det går bra til slutt.