(Hamar Dagblad)

I det stille åpnet Stein Rune Høines ølbaren Gullkorn i Røhnegården 29. september. Etter to dager visste alle i byen om det nye serveringsstedet, og fortsatt kan det være litt vanskelig å få komme inn i helgene.

Hvem skulle ha trodd at vi skulle bli utsolgt for spontangjæret belgisk surøl?

Stein Rune Høines

0,2 ble salgshit

– Det diskuteres favoritthumler, IBU-verdier og andre nerdete ting rundt bordene. Kunnskapen rundt øl har tydeligvis tatt helt av. Og folk er ute etter å smake på de særeste ting.

– Hvem skulle ha trodd at vi skulle bli utsolgt for spontangjæret belgisk surøl? sier Stein Rune og setter fram en flaske med Gueze Tilquin.

Ølbaren er utstyrt med 12 tappekraner med øl fra Skottland, Danmark, Belgia og USA. Da Hamar Dagblad er innom kan man blant annet kjøpe Ægir Naglfare og Timmermans Blanche Lambicus.

En gammeldags tavle med håndskrevet meny i hvitt kritt skal gi gjestene informasjon om hva som til enhver tid er tilgjengelig:

– Hva vi selger kan endre seg i løpet av kvelden. Og vi har ikke bundet oss til en spesiell leverandør, sier Høines, som fortsatt drømmer om å kunne servere en type Hamar-produsert øl i ølkranene.

– Noe som har overrasket meg veldig er at vi selger mest av øl i 0,2-litersglass. Det er fordi folk ønsker å smake seg gjennom utvalget.

– Jeg vil komme til livs myten om at Hamar-folk ikke er åpne for «det nye». De har virkelig bred horisont på mat og drikke, og hva er egentlig «Hamar-folk» i 2015? Det prates på norsk, svensk, dansk og engelsk rundt bordene her inne i baren.

Pusset opp

Ølinteressen i Norge har eksplodert. Derfor kunne ikke timingen for å åpne en egen ølbar, med fokus på spesielt øl, vært bedre.

– Ideen om å starte ølbar har jeg båret på lenge, fordi jeg har hatt interesse for øl som håndverk, og vært opptatt av motkulturen mot den industrialiserte pilsen.

Stein Rune jaktet på lokaler, og da man skulle pusse opp en av byens eldste bygårder, Røhnegården, så fikk han lov til å starte sin drømmebar, som har plass til cirka 50 gjester.

Lokalene har vært bondestue, islager og stall, og man har valgt å gjenskape en gammel atmosfære. På den ene veggen henger et bilde av faren til Stein Rune, Odd, med en lastebil fra Hamar Bryggeri inne på bryggeritomta.

– Tilbakemeldingene på hvordan ølbaren har blitt har vært veldig hyggelige og det går stort sett på at folk ikke har sett noe lignende i Hamar. En trønder sa sågar at noe slikt noe hadde de ikke engang i Trondheim; en by som er full av gamle trehus.

– Og veien videre?

– Når snøen forsvinner skal vi åpne uteservering og får dermed plass til flere gjester. Da blir det skikkelig morsomt.