(Hamar Dagblad)

En gang i måneden drar kafeen Larsen i gang loppemarked i Strandgata i Hamar. Ideen er enkel: Ta med det du skal selge og still deg opp i gata.

To til 80

Første gang i fjor vår var det bare to som stilte opp. I juli i år kom det 53. Og søndag var det 80 salgsboder. Rekka var så lang at man måtte bruke litt av Stortorget for aller første gang.

– Jeg synes det et skikkelig morsomt. Oppslutningen har eksplodert og tilbakemeldingene er massive: Dette vil folk ha og dette synes folk er gøy! Jeg tror ikke at jeg har sett flere folk i Strandgata enn på 17. mai. Det kom mange tusen, sier Linn Byberg entusiastisk.

– Mange kom helt fra Oslo for å jakte skatter. For her kunne folk kjøpe alt fra retro campingsett fra 50-tallet til de nyeste joggeskoene. Masse brukte klær, fine antikviteter og flotte bruksgjenstander.

Ideen fikk Byberg etter å ha vært på reisefot:

– De fleste av oss har vært i Europa og sett hvordan det er der. Jeg er jo en sånn som oppsøker markeder og loppemarkeder for å kjenne på livet og særegenheten i en by. Og jeg er veldig glad i byen vår og liker at det skjer ting, og liker å legge til rette for møtesteder for folk. Å skape liv og røre i Hamar er bare moro.

Første søndagen i mai i fjor stilte derfor Linns datter, Anniken seg opp, sammen med en annen selger utenfor Larsen.

– Vi fikk solgt for fem-seks tusen hver. Vi ville bare bli kvitt noen gamle klær, også var det flere som lurte på om vi skulle ha et slikt salg jevnlig, erindrer Anniken.

– Siden vi tok opp igjen ideen i år så har det økt med 20–30 selgere hver gang, skyter Linn inn.

Solgte unna

Ekteparet Lisa Gilbert og Lars Kindølshaug deltok på søndagens loppemarked:

– Veldig bra tiltak og veldig mye liv til å være en søndag i Hamar sentrum. Det krydde av folk.

– Hvorfor deltok dere?

– Vi skal flytte og ville kvitte oss med en del ting vi ikke brukte lenger. Det ble mest salg av klær og smykker tilhørende kona – ting vi vanligvis ville ha puttet i en klescontainer eller i restavfallet. Nå fikk vi i stedet igjen litt penger, sier Kindølshaug.

Nå vil Byberg gjøre mer ut av loppemarked-søndagen:

– Jeg har en del ideer om hvordan dette skal utvikle seg, uten at jeg skal si for mye. Men drømmen er å ta i bruk andre siden av Strandgata og Strandgateparken, og at vi får inn litt mat fra forskjellige steder i verden i konseptet.