– I år skal vi kaste lys over «fake news» og «alternative fakta» som med Donald Trump er blitt dagligdagse uttrykk. I tillegg får du som festivalgjest oppleve temaene «kupp» og «Cuba libre», sier festivalsjef Mona Pedersen.

Ny nettside

– Foruten aktuelle begivenheter og diskusjoner, skal vi også i år ha noen filmhistoriske klassikere på programmet. Dessuten skal vi bli bedre kjent med revolusjonsikonet Che Guevara.

Fredag 8. september lanserer filmfestivalen også sine nye nettsider, der det vil komme smakebiter av programmet.

– Vi fikk mye skryt for de gamle nettsidene vi hadde, men det var på tide å få et mer brukervennlig design, som for eksempel fungerer bra på mobil. De gamle nettsidene var også tunge for oss å drifte, så nå vil vi gi et bra produkt til publikum, uavhengig av plattform, opplyser Pedersen.

«Fake news»

MoW skal under årets festival ta opp temaet med «fake news», som virkelig har fått mye tid i mediebildet etter at Donald Trump ble president i USA.

– Det ble en dagligtale under og etter valgkampen til Trump. Er er det rom for mye diskusjon. Hvordan påvirker det oss? Hvordan har «fake news» sett ut før? Det er jo ingen ny greie, men det er jo i høyeste grad aktuelt, sier Pedersen engasjert.

Det blir også fokus på Cuba og situasjonen rundt landet.

– President Castro Raul har sagt at han vil gå av i 2018. Hva skjer med landet og politikken da? Her er det mange spørsmål rundt et land som har en lang historie med konflikter, og som mange i Norge har er forhold til, sier Pedersen.

Fikk prosjektstøtte

Festivalen går inn i sitt 7. år, og festivalsjefen sier at lite er endret rundt selve festivalen, men at det har blitt mer rutine i apparatet.

– Jeg synes vi er mer rutinerte nå. Det er et langsiktig prosjekt å bygge opp en festival fra bunnen av. Så man må være tålmodig, Vi har blitt bedre kjent med hva publikum ønsker seg opp gjennom årene, og vi har blitt mer erfarne logistikkmessig. Man blir litt tryggere hvert år, smiler hun,

Tidligere i år fikk festivalen ekstrabevilgning fra Hedmark fylkeskommune.

– Det var jo veldig gøy! Vi bruker en del av de midlene til markedsføringen av festivalen. Der har vi ikke vært så gode tidligere, og det trenger vi for å bygge festivalstemningen. vi har koblet på Kulturkollektivet som hjelper oss, og foreløpig ser dette bra ut.

Pedersen er opptatt av at Movies on War skal være en folkelig festival, og ikke bare en nisje-festival for de helt spesielt interesserte.

– Jeg mistenker at mange tror du må være spesielt interessert i krig og konflikt, eller krigsfilm for å gå på Movies on War, men det stemmer ikke. Vi har program for skoleungdom og er opptatt av å nå bredt ut. Det er lov å hygge seg hos oss, og vi legger litt ekstra til rette for det i år, blant annet gjennom flere sosiale arrangementer i løpet av festivalen.

Programmet er ikke ferdigspikret, og festivalsjefen kan love flere spennende gjester som skal ta turen til Elverum.

– Vi gleder oss, og vi håper det er flere som gjør det også, avslutter Pedersen.