Gå til sidens hovedinnhold

Ungdomssymfonikerne på Festspill: – Å komme til Elverum er som å komme hjem

Artikkelen er over 3 år gammel

Ungdomssymfonikere har inntatt Elverum for 46. gang. – Veldig mange norske musikere har et godt forhold til nettopp Elverum på grunn av Festspillene, sier Anna Rødevand (21).

Festspillene i Elverum

88 ungdommer flyttet inn på Elverum folkehøgskole. Nå starter to uker med øvinger, enkeltspill og i grupper, og tre store symfonikonserter i Terningen Arena. Akkurat slik som det er gjort i 25 somre tidligere.

– Jeg tror mange norske musikere har et godt forhold til nettopp Elverum. Det er alltid spennende å komme hit. Hvordan alt blir. Vi skal jo bo sammen og spille sammen, hvordan er dirigenten, hvordan får vi det til å bli bra, sier Anne Rødevand (21) fra Trondheim.

Hun spiller fiolin og har vært med i Ungdomssymfonikerne siden 2013. Til daglig er hun student ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Der går hun sammen med Nanna Sørli (21), også fra Trondheim. Etter å ha spilt både fiolin og bratsj, er det bratsj hun spiller nå.

– Det er så hjemlig her i Elverum. I hvert fall på folkehøgskolen. Å komme hit er som å komme hjem til jul. Vi blir en slags familie i løpet av disse to ukene, smiler Nanna.

Hun har vært med i Ungdomssymfonikerne siden 2014.

– Blir det ikke mye likt?

– Nei, det er jo nytt repertoar hvert år. Det blir aldri det samme. Det er derfor vi kommer tilbake, sier Anna.

Internasjonale musikere

239 studenter søkte om plass på Ungdomssymfonikernes sommerkurs og turné i år. 88 kom inn. I alle år har musikerne prøvespilt for å bli med. Unntatt strykerne. I år fikk de også prøve.

– Det var lærerikt. Vi fikk en personlig tilbakemelding på spillet vårt, hva som er bra og hva som må jobbes med, sier Nanna.

– Vi forberedte oss på et orkesterutdrag som vi spilte for en jury. Det var greit, men jeg var litt nervøs. For hva ville de egentlig ha, forteller Alexander Chojecki (21) fra Göteborg. Han er student ved Barratt Due Musikkinstitutt.

Årets ungdomssymfonikere kommer fra 13 nasjoner, der 58 er norske, ti kommer fra Sverige og fire fra Russland. I tillegg er Danmark, Nederland, Italia, Spania, Portugal, Taiwan, Albania, England, Latvia, Polen og USA representert

– Gleder meg til Bernstein

Alexander gleder seg til alle konsertene, men spesielt til populærkonserten onsdag 8. august i Terningen Arena.

– Jeg liker Bernsteins musikk, og det tror jeg mange publikummere gjør også, sier han.

Anna ser mest fram til åpningskonserten fredag 3. august der Eliahu Inbal er dirigent.

– Han er en dirigent av den gamle skolen. Det blir spennende å møte ham, sier hun.

– Jeg får vel velge med avslutningskonserten, jeg da, smiler Nanna, og fortsetter:

– Programmet på denne konserten er også det vi skal ut på turné med, i Berlin, Ålborg og Oslo.

Billettsalget er godt i gang. Både åpningskonserten og populærkonserten er over halvparten av de 700 billettene solgt. Mens avslutningskonserten har over 400 ledige billetter igjen.

– Men konsertene på Gaarder 4. og 6. august er nærmest utsolgt, og det vil også konserten i kulturhuset, Ukjent gull fra grønne skoger bli, sier daglig leder i Festspillene i Elverum, Ørnulf Ring.

Kommentarer til denne saken