For femte gang arrangeres filmfestivalen Movies on War i Elverum.

- Det er sterkt at det arrangeres en slik filmfestival nettopp i Elverum, et sted som er et historisk vitne til krigens ødeleggelser, sa Fiske og viste til bombingen av Leiret 11. april 1940.

- Movies on War er en viktig filmfestival, som setter fokus på krig og konflikt, men også på forsoning og fred. Kampen for frihet og menneskeverd er alltid aktuell. Flyktningkrisen er et eksempel på det. Jeg tror at filmmediet kan hjelpe oss til forståelse og kunnskap, sa Fiske.

Ø-TV: Se promo på filmen «Leiret reiser seg» som vises fredag kveld.

 

Premieren på storfilmen Kongens nei nærmer seg. Regissør Erik Poppe skal presentere smakebiter fra filmen i kulturhuset fredag kveld. Denne filmen er et resultat av en idékonkurranse på Movies on War i 2011. Også i år har det vært en lignende idékonkurranse med 100.000 kroner i premie for å videreutvikle en filmidé.

Årets vinner ble Arild Tryggestad og Nicholas Sando med filmprosjektet Sjarlatan, som skal bli en krimfilm for barn med en spennende historie lagt til Fefor Høifjellshotell på Vinstra.

 

Festivalens hedersgjest i år er den russiske forfatteren og regissøren Andrei Nekrasov. Han ble presentert for festivalpublikummet under åpningsarrangementet.

- Han er en formidabel og modig filmskaper. Vi viser tre av filmene hans. I tillegg skal han holde en personlig forelesning, en mesterklasse, i kulturhuset fredag, sa programansvarlig Mona Pedersen, som videre oppfordret publikum til å benytte seg av anledningen til å stemme på publikumsprisen.

 - Avstemningene foregår etter visningene og på nettsiden vår fram til søndag morgen. Vinnerfilmen vises søndag kveld. Det er første gang Movies on War deler ut en publikumspris, sier hun.

Varaordfører Arnfinn Uthus takket Movies on War og programansvarlig Pedersen for å sette Elverum på kartet og for å sette store og vanskelige temaer på dagsordenen.