Fikk endelig oppfylt felles bokdrøm

BOKDRØM: Forfatter Gustad Galåsen (til høyre) og forlegger Thorbjørn Bakken fikk oppfylt en felles drøm, da Galåsens novellesamling "Svart katt" ble utgitt på Trysil-forlaget.

BOKDRØM: Forfatter Gustad Galåsen (til høyre) og forlegger Thorbjørn Bakken fikk oppfylt en felles drøm, da Galåsens novellesamling "Svart katt" ble utgitt på Trysil-forlaget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Han er en av landets mest leste forfattere, og hadde feminister på nakken i 25 år. Men først nå, i en alder av 76 år, har Gustav M. Galåsen fått utgitt bok på forlaget til sin barndomskamerat.

DEL

På bildet ser du ham med novellesamlingen «Svart katt» i hendene, ved siden av forlegger Thorbjørn Bakken (72), den gamle nabogutten som i 1993 etablerte Trysil-forlaget.

– Dette er noe jeg i mange år har hatt et sterkt ønske om. Selv om jeg i mange år bodde i Oslo, har jeg alltid fulgt med på det Thorbjørn har drevet med oppigjennom. Og ikke minst etter at han startet opp forlaget, sier Galåsen.

Redaktør i Romantikk

Gustav Galåsen har skrevet tusenvis av noveller og utgitt mer enn 50 frittstående bøker. For de fleste var han mest kjent som redaktør i bladet Romantikk, som med sine våte kjærlighetshistorier provoserte horder av feminister over hele landet.

«Svart katt» handler ikke om sex eller sensualitet, men om spenning. Dette er en samling korte, skumle historier, der flere har friske, overraskende utganger.

– Gustavs fantasi kjenner ingen grenser. Han har alltid vært meget kreativ, og jeg synes det er veldig morsomt at jeg nå kan få utgi denne novellesamlingen på forlaget mitt, sier Thorbjørn Bakken.

De to barndomskameratene er oppvokst noen få hundre meter fra hverandre, i Galåsen i Søre Trysil.

I forordet skriver Bakken om «Busse», som Galåsen ble kalt, som allerede tidlig var opptatt av jenter med elendig påkledning.

«Gustav var glad i å skrive. Det var jeg også. Han fikk tidlig noen linjer på trykk. Han skrev ut fra fantasi, mens jeg var mer innrettet mot journalistikken. Slik fant vi hverandre, og ble hverandres beundrere,» skriver forleggeren.

Ryggsmerter

«Svart katt» ble lagt ut for salg lørdag. Ved siden av i bokhandler kan den også kjøpes på loppemarkedet i Landsjøåsen.

Forfatteren ville gjerne ha signert bøker på loppemarkedet, men sliter med ryggsmerter etter et fall, og tilbringer det meste av tiden liggende på sofaen hjemme i huset på Lutnes.

– Jeg håper at jeg snart er på beina igjen, sier mannen som de siste årene har vært rammet av kreft. I 2012 fikk han diagnosen prostatakreft, og i fjor ble han rammet av kreft i skjelettet.

Likevel har han ingen planer om å slutte og skrive. Han jobber med flere skriveprosjekter, deriblant bokserien Månemagi og selvbiografien «Kvinner, penger, løgn – og meg».

- Legen har fortalt at jeg kan ha sykdommen i mange år ennå. Han sa at det sannsynligvis ikke vil være kreften som tar livet av meg, men trolig noe annet, sier 76-åringen fra sofaen i stua hjemme på Lutnes.

Galåsen er mer opptatt av å snakke om sin kamerat, Thorbjørn Bakken, enn om sykdommen.

– Imponerte meg virkelig

– Tobias (et kallenavn Bakken fikk etter Tobias i tårnet i Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by») imponerte meg virkelig da han etablerte Trysil-forlaget, og det har vært utrolig morsomt å se at han har fått utgitt så mange titler, ikke minst av lokale forfattere. Selv har han også skrevet en mengde bøker. Hvor mange er det blitt? spør han kameraten som sitter i stolen på andre siden av bordet.

– 25 er det blitt etter hvert, svarer Bakken.

De to barndomsvennene forteller at de aldri mistet kontakten, selv om Galåsen i flere tiår bodde i Oslo, og Bakken hele sitt liv har bodd i Hedmark.

– Selv om det kunne gå lang tid mellom hver gang vi snakket sammen, har det alltid vært en nærhet mellom oss. Da vi traff hverandre for en tid tilbake, sa jeg at det hadde vært knakende morsomt å få utgitt en bok på hans forlag. Det var en idé vi begge var begeistret for, og heldigvis har vi fått realisert den.

– Kommer det flere bøker fra deg på Trysil-forlaget?

– Hehe ... Det skal du ikke se bort fra. Jeg har jo så mange ideer i hodet mitt, og om, eller når, jeg går i gang med enda et nytt prosjekt, vil Thorbjørn være den første jeg henvender meg til.

Artikkeltags