Typisk nok var ildsjelen Per Udnæseth ute og jobbet dugnad på Budor skistadion da Østlendingen ringte for å gratulere den travle pensjonisten med prisen.

– Jeg tenker at det er mange som har fortjent en sånn pris, men jeg må jo glede meg over dette, sier 69-åringen, som har sine røtter på Åsnes Finnskog, men som gjorde løtensokning av seg i 1973. Siden har han hatt en rekke verv, både innen idretten og på andre områder. Udnæseth har også satt synlige og varige spor etter seg over store deler av distriktet i form av skilt langs skiløyper og stier.

Liker å skape

Den skihistoriske utstillingen i klubblokalene til Nordbygda/Løten ski er en annen oppgave Per Udnæseth tok fatt på med stort engasjement.

– Alle disse timene med dugnad; hva driver deg?

– Det er vel det å skape noe og formidle noe som ikke skal bli borte og glømt. Og å glede andre, sier prisvinneren.

Men han er ikke alene, det vil han gjerne understreke:

–Jeg har så mange gode medhjelpere, som jeg må takke nå. Det er mange ildsjeler i Løten, sier Per Udnæseth.

Det jeg er opptatt av er å skape noe, og formidle noe som ikke skal bli borte og glømt.

Per Udnæseth, ildsjelprisvinner i Løten

 

Korps i 145 år

Kulturprisen for 2015 går til Ådalsbruk Musikkforening.

– Dette er en lykkens dag for oss, sier Marit Hjelløkken, som er formann for korpset. Bruksmusikken, som de også kalles, består av om lag 45 musikere og dirigent Christian Tenfjord. Nylig spilte de seg til topps i Otta-cupen for korps, og nå på søndag inviterer de til høstkonsert i Løtenhallen.

– Vi er i toppform og har satt vårt preg på bygda i 145 år. Så det er veldig fint å få denne anerkjennelsen, sier en glad og stolt Marit Hjelløkken.

Det var driftsutvalget og ordføreren som tirsdag vedtok å gi ildsjelprisen til Per Udnæseth og kulturprisen til Ådalsbruk Musikkforening.

Hver av prisene er på 11.000 kroner, som overrekkes ved en tilstelning senere i vinter.