– Det er nesten litt absurd, sier Hjelløkken og viser fram lista der korpset fra Bruket nå stiller i samme klasse som janitsjarkorps fra Stavanger, Drammen, Sandefjord og andre byer med vesentlig større rekrutteringsgrunnlag enn lille Løten.

Etter å ha marsjert fram og tilbake mellom andre, tredje og fjerde divisjon, fikk Ådalsbruk Musikkforening i høst mulighet til å konkurrere om opprykksplass. Opptaket ble klart sist fredag, og Bruksmusikken, som korpset gjerne kalles, gikk helt til topps.

Det er en prestasjon som det står respekt av, fastslår kultursjef i Løten, Bente Hagen.

– En kjempeprestasjon, rett og slett. Det er som om Løten Fotball skulle rykke opp i 1. divisjon, sier hun.

Trøkk og energi

Å delta på toppnivå betyr at korpset får spille i Olavshallens store sal når janitsjar-NM går av stabelen i Trondheim neste år. Det er en av landets beste konsertsaler, påpeker Marit Hjelløkken.

– Det er klart at dette gir oss ekstra trøkk og energi, sier hun og forsikrer at nå skal det øves enda mer, hver eneste dag. For som i idretten er det trening og full innsats som gjelder, for å utvikle teknikk og muskulatur.

Opprykket smaker ekstra godt fordi Ådalsbruk Musikkforening med sine noen-og-førti aktive medlemmer har det samme mannskapet hele året. Det er de samme folka som spiller i 17. mai-toget på Løten, som nå skal konkurrere mot flere av landets største og beste janitsjarkorps.

For øvrig er det allerede ett bygdekorps i 1. divisjon: Kolbu Janitsjarkorps. Og hva har de to korpsene til felles? Jo, dirigent Christian S. Tenfjord.

– Christian har klart å skape førsteklasses janitsjarkorps på bygda. Han får oss til å skinne, sier Marit Hjelløkken.

Flere priser

Musikkforeningen på Bruket ble stiftet i 1870 og er dermed et av landets eldste janitsjarkorps. I fjor ble de hedret med Løten kommunes kulturpris, og senest for tre uker siden gikk korpset helt til topps i J/H-cup i Terningen Arena.

Der spilte Ådalsbruk Musikkforening «Jericho», det samme stykket som nå har sikret dem plass i janitsjarens 1. divisjon.