il jul spiser vi tre ganger så mye sild som ellers i året, men også påsken er høytid for ulike sildepålegg.

– De siste årene har vi sett en økende tendens til at nordmenn spiser mer sild i tiden rundt påske, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

I april 2012, som var påskemåneden det året, spiste vi 391 tonn sild. I samme måned i 2014 hadde dette økt til 413 tonn.

– Sild på glass er perfekt mat å servere til frokost eller lunsj i påsken. Da tar vi oss gjerne tid til lange måltider med familie og venner, og sild hører med når vi skal kose oss litt ekstra, sier Ottem.

Forbud mot kjøtt

I katolske land som Portugal og Brasil, er det sterke tradisjoner for å spise fisk i tiden fram til selve påsken. Det henger sammen med fasten, som tradisjonelt varte i 40 dager, fra askeonsdag til påskeaften. Under fasten hadde katolikkene ikke lov til å spise kjøtt, bare fisk.

– Å spise bacalhau, som er det portugisiske navnet på torsk, er en tradisjon, selv om den religiøse forankringen kanskje ikke er så sterk som tidligere, sier forsker Finn-Arne Egeness i Nofima.

I Brasil, som er ett av de største klippfiskmarkedene, er det en voldsom vekst i etterspørselen etter klippfisk til jul og påske. Mellom 60 og 70 prosent av totalkonsumet skjer i disse to høytidene, forteller Nofima-forskeren.

Også i Norge hadde vi samme tradisjoner rundt fasten i middelalderen, da den katolske kirken styrte. I følge Gulatingsloven var det forbudt å spise kjøtt på fastedagene, og det vanket bøter for dem som brøt forbudet.

I dag er fastetradisjonen stort sett borte i Norge, men Sjømatrådet ser ingen grunn til at vi ikke skal la påskelammet få selskap av mer fisk.

– Klippfisken er veldig anvendelig som hyttemat. Lager du bacalao, er det en rett som er lett å lage til mange. Det er sosial mat, og du kan lage den ferdig på forhånd, sier Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

Bacalao på hytta

Klippfiskprodusenten Dybvik merker en økt interesse blant nordmenn for å spise klippfisk, også ved påsketider.

– Matbutikkene har de siste årene satset mer på klippfisk til påske, sier daglig leder Jakob Dybvik i Jakob & Johan Dybvik.

Han tror det skyldes nettopp det at klippfiskretten bacalao blir sett på som perfekt hyttemat.

– I dag er det mange som kjører helt fram til hytta og har innlagt strøm og vann, men før måtte man gjerne gå på ski for å komme fram, og da var enkel og holdbar mat viktig, sier Dybvik.

Han forteller at han kjenner til mange som har tradisjon for å ha bacalaolag i påsken.

– Bacalao og hyttekos hører sammen. Man har god tid til å vanne ut fisken, og bacalaogryta kan stå og putre på komfyren mens man er på skitur, sier Dybvik.