Alt klart for Veidemannsfestival i helga

KLART FOR FESTIVAL: 5. -7. oktober går Veidemannsfestivalen av stabelen i Rendalen. Det blir aktiviteter både på Åkrestrømmen og rundt om. Næringsforeningsleder John Fiskvik til venstre, kultursjef Per Ivar Strømsmoen til høyre. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

KLART FOR FESTIVAL: 5. -7. oktober går Veidemannsfestivalen av stabelen i Rendalen. Det blir aktiviteter både på Åkrestrømmen og rundt om. Næringsforeningsleder John Fiskvik til venstre, kultursjef Per Ivar Strømsmoen til høyre. Foto: Tonje Hovensjø Løkken

Artikkelen er over 1 år gammel

Rendalens naturgitte arv er fundamentet når rendølene for andre gang trommer sammen til Veidemannsfestivalen.

DEL

– Rendalen er tuftet på veidemannskulturen og vår naturgitte arv, slår John Fiskvik fast. Han er leder i Rendalen næringsforening, og forteller at festivalen bygger videre på Veidemanns-prosjektet som gikk for noen år siden.

– Rendalen er Sør-Norges største, men også mest undereksponerte kommune, mener han.

Dette akter rendølene å gjøre noe med, og i jakten på egen identitet og nye innbyggere har Veidemannsfestivalen blitt et gromt åte. Årets festival holdes i dagene 5.–7. oktober, med Åkrestrømmen som base.

I år er foto et gjennomgangstema, men det blir også fagseminar, aktiviteter, utstilling og en festaften med treretters gourmetmiddag der råvarene blant annet er rendalsrøye og hjort.

Fredag formiddag åpner ordfører Norvald Illevold festivalen. Fagseminaret på Mistra Hotell handler blant annet om bevaring og utvikling av den lokale reinstammen, ferdsel og sårbarhet, framtid og besøksstrategi i Sølen landskapsvernområde, CWD, bjørnens vinter i hi, villsvin og hjort, forskning på skogsfugl–og til slutt blir det en oppsummering om framtida, og utvikling av natur- og kulturbaserte opplevelser i Rendalen.

Fotokonkurranse

Fredagskvelden blir det villmarksquiz på hotellet, og på ettmiddagen åpner en utstilling med de beste naturbildene tatt i Rendalen i 2018.

Festivalarrangørene har hyret inn naturfotografene Roger Brendhagen og Jo Stenersen, og folk har vært oppfordret til å sende inn sine egne bilder i en fotokonkurranse. Lørdag blir det kåring av vinner, men helga byr også på muligheter til å forbedre fotoferdighetene sammen med de to fotografene. Lørdag er det workshop og søndag er Brendhagen og Stenersen med på ekskursjoner til henholdsvis Fiskevollen og Søvollen, der lokale krefter forteller om historien til plassene og kulturen knyttet til både fangst og setring, fiske, geologi og arkeologi. På Søvollen er det gjenskapt gamle fangstanlegg.

Fakta

Veide: av norrønt veiða, trolig avledet av et germansk substantiv *wáiþo- (femininum) 'jakt, fangst'.

Betydning og bruk: 1 drive jakt, fangst på (vilt, fisk, havdyr); gå, være på jakt ; jage. 2 fange, nedlegge og drepe (vilt).

Veidemann: fangstmann, jeger.

(Kilde: Det norske akademis ordbok, www.naob.no)

Ny byste

– Lørdag blir det aktiviteter som viser alt Rendalen kan by på, sier Fiskvik.

Både lag, foreninger og næringsliv viser seg fram på salgsmesse og utstilling i Åkrestrømmen kulturpark.

Dessuten blir det avduking av en ny byste i kulturparken. Fra før står bysten av skiskytteren Tor Svendsberget der sammen med skulpturen av skiløperen Oddbjørn Hagen. Lørdag under Veidemannsfestivalen avdukes billedhoggeren Bjørn Sørvang Hansens byste av Sigurd Akre-Aas, fekter og innovatør. Det blir taler, kunstneriske innslag og ikke minst fekteoppvisning ved Oslo Fekteklubb.

Sigurd Akre-Aas var landslagsfekter i 25 år, OL-deltaker på 1920-tallet og en av Norges mest meritterte fektere. Dessuten var han oppfinner, og mannen bak både anlegg til kjølebiler og kjøledisker.


Artikkeltags