Artige sommerminner i boka Østerdals-stubber

SOMMERMINNER: Jon M. Tuveng presenterer sommerminner, korte historier, fra sommerferiene i Vingelen under oppveksten på 50- og 60-tallet i boka "Østerdals-stubber". Tegningen viser forsidebildet, minner fra barndommens dal, Vingelen.

SOMMERMINNER: Jon M. Tuveng presenterer sommerminner, korte historier, fra sommerferiene i Vingelen under oppveksten på 50- og 60-tallet i boka "Østerdals-stubber". Tegningen viser forsidebildet, minner fra barndommens dal, Vingelen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jon M. Tuveng har samlet humoristiske sommerminner fra feriene i Vingelen på 50- og 60-tallet, og gitt de ut i illustrert bokform.

DEL

Boka startet som en historiesamling for barn og barnebarn. Nå er Tuvengs illustrerte samling med historier i salg hos bokhandlere i Fjellregionen. Forfatteren selv mener at boka passer fint under juletreet.

Historier fra barndommen

Hver sommer fra han var tre til han var 16 tilbrakte Tuveng i Vingelen. De fine sommerdagene brukte han og kameraten Knut til å finne på hyss.

– Vi var veldig kreative, på mange måter. I dag sitter unger innendørs med spill, og det kan hende det gir kreativitet også. Vi gjorde bare helt andre ting – utendørs. Ting som var litt farlige, ikke bare for oss, men for mange andre. Vi opererte nok på grensen av og til, sier Tuveng og ler hjertelig.

Det er disse sprellene Tuveng nå har samlet i bokform og sirlig illustrert.

– Jeg begynte så smått å skrive for fire år siden. Opprinnelig tenkte jeg å skrive ned historiene for barn og barnebarn, men etter hvert ble det til noe mer. Etter at jeg gikk av med pensjon i fjor høst har jeg hatt tid til å fullføre prosjektet i bokform, forklarer han.

Det har resultert i ei bok bestående av 17 illustrerte historier, krydret med bilder fra barndommens dal. Historier fra da de prøvde seg som gruvearbeidere i Vingelen, da de en sommer satte opp bom for å tjene en slant til is og godteri, da de prøvde seg som rodeo-cowboyer pluss mange andre.

RODEO: Jon M. Tuvengs illustrasjon som viser hans og Knuts noe mislykkede forsøk på å emulere rodeo-cowboyer. Tegning: Jon M. Tuveng

RODEO: Jon M. Tuvengs illustrasjon som viser hans og Knuts noe mislykkede forsøk på å emulere rodeo-cowboyer. Tegning: Jon M. Tuveng

Selges i Nord-Østerdal

Som det står i bokomslaget har Tuveng røtter fra både Tynset, som er farens hjemplass, og Drammen. Han er utdannet gynekolog, er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og har jobbet på sykehus hele sin yrkeskarriere. Ifølge Tuveng er boka et svar på hvordan det var å være bygutt fra hovedstaden på to måneders sommerferie i Vingelen hver sommer til langt opp i tenårene.

– Alle historiene er fra Vingelen, og det er derfor naturlig at den kommer til å selge best i Nord-Østerdal, sier Tuveng.

Av den grunn ble lanseringen lagt til Tynset Bokhandel, hvor det kom folk fra både Tynset og Vingelen.

– Den korte stunda lanseringen varte, var det folk som kjøpte både to og tre bøker, sier han fornøyd.

Forfatteren selv mener at boka passer best for eldre voksne og barn.

– Det er mange på min alder som kjenner seg igjen i historiene, og barn vil finne dem artige i seg selv, sier Tuveng om boka han håper vil finne veien under juletrær i Østerdalen.

Artikkeltags