Uttrykket «kanonbra» må sies å være nesten ubehagelig treffende, for stykket som bygdekorpset fra Løten framførte under konkurransen i Trondheim lørdag var «Banja Luka» av Jan de Haan, og skildrer borgerkrigen på Balkan på 1990-tallet.

– Det er ganske dramatisk, fastslår Haakon Lunde, musiker og nestformann i Ådalsbruk Musikkforening, på hjemmebane bedre kjent som Bruksmusikken.

Juryen uttalte videre at det var et tøft valg av korpset, men at de klarte å skape en fin oppbygging med en fantastisk atmosfære og en magisk avslutning.

– Vi var veldig godt fornøyd da vi gikk av scenen. Og vi nådde målet om å rykke opp en divisjon, sier Lunde. Målbevisst jobbing og en fantastisk dirigent er nøkkelen til suksessen, mener han. Det siste året er det Christian S. Tenfjord som har dirigert korpset.

Lang erfaring

Ådalsbruk Musikkforening ble grunnlagt i 1870 og er et av landets eldste janitsjarkorps. Om lag 50 medlemmer deltok på årets NM, som var det 17. i rekken for Bruksmusikken.

– Vi konkurrerer to-tre ganger i året, forteller Lunde. Nylig ble det sølv også i Hedmark/Oppland-mesterskapet for janitsjarkorps på Lillehammer.

Selv om «Bruksmusikerne» har konkurranseinstinktet i orden, er det ikke snakk om å toppe laget til mesterskap, understreker Haakon Lunde:

– Vi låter like bra hele året!

Neste høydepunkt for korpset er 17. mai og årets kretsstevne, som arrangeres i Elverum i juni.

Flere priser

Ådalsbruk Musikkforening fikk også gruppeprisen i 3. divisjon, for trombonegruppa. Og det var bare et halvt poeng som skilte korpset fra gullvinneren, Gjøvik Bykorps.

– Veldig artig at Hedmark og Oppland tok de to første prisene. Nå kommer Innlandet seg litt oppover, det trenger vi, sier Lunde.

Selv sitter han igjen med både sølv og gull eller helgens NM, for i 6. divisjon vant korpset som kaller seg Prosjekt MMXIX og består av det Haakon Lunde selv betegner som «gode, håndplukkede folk fra Hedemarken».

Til sammen deltok rundt 5.000 musikere i åtte divisjoner i NM.