Singapore-turen ble avbestilt.

Turen til fylkeshovedstaden ble prioritert.

– Kulturprisen får man bare en gang. Til Singapore går det fly hele tiden Dit kan jeg dra på nyåret, sier Øvergaard.

– Hva betyr det for deg å få denne prisen?

– Jeg er glad for å være identifisert som en utholdende bidragsyter til kulturlivet, svarer Øvergaard, som understreker at han deler prisen med svært mange.

 Det var 16 kandidater til årets kulturpris.

– Mangfoldet i alt Øvergaard har engasjert seg i gjennom flere tiår er rett og slett imponerende. Særlig i Østerdalen har han vært en synlig kulturpersonlighet. Vi hadde flere gode kandidater, men det var likevel ingen tvil i juryen om at årets pris skulle tildeles Jo Øvergaard, fastslår fylkesordfører Dag Rønning, som har ledet kulturprisjuryen.

I begrunnelsen fra juryen heter det at Øvergaard tildeles fylkeskommunens kulturpris fordi han gjennom hele sitt voksne liv har lagt til rette for en rekke kulturaktiviteter.

– Det er stor bredde i hans kulturengasjement, som spenner fra klassisk bygningsvern, til nasjonale turistveier, industrikulturminner og etablering av Fossedagene, sin rolle for tilflytting av bildekunstnere til Sollia, sin næringsvirksomhet knyttet til kultur, sitt engasjement for å gjøre den lokale krigshistorien kjent, og for sin evne til å knytte lokalt engasjement opp mot internasjonale perspektiver, står det.

Kulturprisen, som består av 100.000 kroner og en keramisk maske laget av Astrid Grue fra Dalsbygda, ble overrakte Øvergaard under fylkestingets julemiddag i Fylkeshuset i Hamar tirsdag kveld.

I tillegg ble fylkeskommunens pedagogiske priser delt ut.

De utvalgte elevene var Yuying Dai på yrkesfag ved Sentrum videregående skole i Kongsvinger og Vegard Hansen på studiespesialisering ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger.

Lærerprisen ble tildelt Jørgen Rogne ved Hamar katedralskole.

  Her er de siste årenes vinnere av Hedmark fylkeskommunes kulturpris:

  2013: Marja Helena Fjellheim Mortensson

  2012: Therese Johaug

  2011: Turnekompaniet

  2010: Geirr Lystrup

  2009: Guren Hagen

  2008: Mjøsensemblet

  2007: Levi Henriksen

  2006: Marie Silje og Håkon Samuelsen

  2005: Knut Faldbakken

  2004: Ole Ivars

  2003: Elias Akselsen