Det offentliggjorde Sandbeckstiftelsen mandag.

Deles ut i juni

Juryen bak årets tildeling har bestått av styreleder i Sandbeckstiftelsen Åse Grønlien Østmoe (juryleder), Jo Petter Grindstad (styremedlem i Sandbeckstiftelsen), John Nyutstumo (leder av stiftelsens Kunstnerisk Råd) og Lars Otto Sørhus (musiker og kulturarbeider).

Selve prisen vil bli delt ut under åpningen av Sandbeckdagene i Åmot Kulturhus, torsdag 10. juni.

– Ryggrad til å stå oppreist

I begrunnelsen for hvorfor Røsbak får årets kulturpris, sier juryen blant annte at «Årets prismottaker har gjennom årene vist mot og hatt ryggrad til å stå rett i de stormene som har blåst etter hans faglige og historiske innspill i forhold til litteraturen og personer. Videre er han en dyktig «cross-over» som uten blygsel blander sjangre, format og samarbeid med både amatører og profesjonelle, det være seg musikere eller skuespillere.

– Foruten paralleller i det litterære uttrykket hos Ove Røsbak og Vidar Sandbeck, står Ove Røsbak for verdier som også er sentrale hos Vidar Sandbeck; selvinnsikt, observasjon, humor, mot og fortellerglede. Sandbeckstiftelsen finner derfor at Ove Røsbak er en meget verdig mottaker av Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua, for 2010, sier daglig leder i Sandbeckstiftelsen, Tom-Erik Tangen.

Elverumsing med på «laget»

Ove Røsbak har med seg gitarist Tom Steinar Lund fra Elverum, til prisutdelingen. Sammen vil de gi gode smakebiter fra sine repertoar og fellesprosjekt.

Tom Steinar Lund er blant annet kjent for det strålende arbeidet han gjorde da han samlet det aller ypperste av norske artister og produserte plata «Gull i fra grønne skoger» i 2003 sammen med Øystein Sunde på Spinner Records.

– Her får vi strålende versjoner av Vidar Sandbecks viser i artistenes egne versjoner, sier Tangen. 

Kulturskolen

– Det vil også bli en åpen forestilling hvor blant annet Åmot Kulturskole deltar, sier Tangen.

Åmot kommune vil også få overrakt et eksemplar hver av de fem grafiske trykkene som Sandbeckstiftelsen har produsert i samarbeid med grafikeren Elin M. Wood.

– Trykkene er basert på fem sitater fra Vidar Sandbecks diktning, og er gitt en moderne utforming både med hensyn til motiv, farger og utforming. Disse trykkene vil også være tilgjengelige for publikum, men det er produsert kun 100 stk. av hver, som alle er nummererte og signerte av grafikeren, sier han.