Gå til sidens hovedinnhold

Iskald, musikalsk nytelse

Artikkelen er over 9 år gammel

Et utall instrumenter av is og flere flotte sangstemmer gjorde de musikalske isrosene til en uforglemmelig opplevelse i går kveld.

Uvanlig varme vintertemperaturer til Vintervukku å være ga ikke optimal lyd i isinstrumentene, som er bedre jo kaldere det er.

Likevel ga Terje Isungset de rundt 100 oppmøtte publikum en storslagen musikkopplevelse på sine iskalde instrumenter.

Saken fortsetter under videoen

I løpet av konserten trakterte iskunstneren isofon, isperkusjon, istromme, med basstromme, isringle, en isgrop for rytme, og flere fantasifulle blåseinstrumenter.

Som vokalisk støtte fikk han hjelp av Maria Skranes sin isklare røst.

Lokalt ungt og kaldt

Som oppvarming eller, kanskje mer passende, nedkjøling hadde Isungset Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen som sammen med gruppen Four Little Birds, bestående av Irene Ryen, Caroline Røste, Martine Røsten og Elin Backmann ved musikklinjen på Nord-Østerdal videregående skole framførte flere sanger med harpe som tema i hyllest nyscena Harpen, som fikk sin andre konsert i går kveld.

Tone og Hans Fredrik framførte også et nummer sammen med Isungset og Skranes.

Ettertraktet kald musiker

Ismusikeren Isungset fra Geilo er en av få i verden som bruker helt rene isinstrumenter, i sin kunstneriske framføring av lyder skapt av is. Instrumentene som er skåret og hogget ut av naturis lager han selv. Han er ikke ukjent med alternative instrumenter. Bak seg har han flere titalls innspillinger der han kombinerer uvante lydkilder som bukkehorn, munnharpe, tre, stein og is.

– Det fineste med det er at jeg kan drikke instrumentene mine etterpå, sa han under konserten.

Iseventyret startet under en iskonsert i Messenli-fossen på Lillehammer i 2000.

Etter hvert har det utviklet seg stor etterspørsel av musikken han framfører. Sist år holdt han 40 konserter rundt om i verden.

Han har framført konserter så langt sør som i Australia, heldigvis om vinteren med rundt null grader, og i februar holdt han to fulle konserter i Finland. Han har også gitt ut seks Cd-er med ismusikk.

Isungset oppbevarer instrumenter i en fryseboks i bilen.

Han kan blidt bekrefte at de ikke varer lenge selv om det er kuldegrader under framføringene, så evnen til å skjære ut instrumentene er like viktig som evnen til å spille på dem.

Kommentarer til denne saken